На 25 август приключи една от най-дългите саги в италианския футбол – Ювентус привлече Аркадиуш Милик. Това стана с евтин едногодишен наем, но с перспектива за постоянен трансфер само за 7 млн. евро.

"Бианконерите" преследваха поляка от 2020 г., но нека разясним защо Арек всъщност е толкова добър. Той би се вписал идеално в култовата сцена от филма Eurotrip, тази в която героите използват хрушчовата фразата: "Господи, помогни ни! Ние сме в Източна Европа". Той е пушил, крадял и още в началните класове е бил годен да се присъедини към тинейджърските банди. Но всичко се променило случайно. Местен треньор е видял Милик в училищния двор да играе на "стеничка". Плътните му удари шокирали специалиста и той му дава път във футбола.

Левият крак промени живота на Арек. Той не беше нищо особено, нито е спринтьор, няма техника и след кратък период на подражание на Кристиано Роналдо, се отказва да прави трикове и да дриблира. Биваше го само в ударите. Но ги владее толкова добре, че треньорите се примиряваха с останалото.

Но това не му беше достатъчно в Бундеслигата, където игра за Байер Леверкузен и Аугсбург. Защитниците лесно го разгадаваха и това го накара да пробва късмета си в Аякс. И тук полякът имаше късмет за втори път. Треньор на нападателите в Амстердам беше Денис Бергкамп, човек, който знае всичко за футбола.

Легендата веднага забелязва, че Милик няма нужда да нанася удари. "Има уникален ляв крак, много точен и силен. Може да вкара от всяка позиция".

И нидерландецът се съсредоточава върху други компоненти от играта на Милик – да се научи да се движи правилно, техника, позициониране и го превърна в истински голмайстор. Головият му коефициент на мач веднага се покачва от 0,2% до 0,6%. Аркадиуш признава. "Работата с Бергкамп е истински дар! Даде ми техника, научи ме да боравя с топката, даде ми много съвети и оказа голямо влияние върху играта ми".

Денис създаде днешния Милик. Добре трениран и интелигентен нападател със страховит шут. Именно ударът прикрива недостатъците му и опростяват играта му. Доказателство за това са два от многобройните му голове. Срещу Парма през 2018 г. Милик няма достатъчно скорост да надбяга защитник, но разстрелва вратаря с невероятно мощен изстрел.

През февруари 2019 г. излиза очи в очи с вратаря. Повечето нападатели щяха да тръгнат да дриблират, но Арек го разстреля с мощна тупалка. Обърнете внимание на силата на удара му...

Статистиката на Милик често се подценява. Той е много плодотворен, но проблемът са честите му и сериозни контузии. Роналдо и Меси поставиха летвата високо и 156-те гола на Милик не изглеждат нещо фамозно. Повечето попадения на Арек са след тренировките с Бергкамп (140 в 308 мача), но и рядко е изпълнявал дузпи. В последните 6 години полякът поддържа темпо от 0,53% гола за 90 минути без дузпи. За сравнение, показателят на Карим Бензема е 0,57%.

По отношение на минути за гол без дузпа, Милик задминава Роналдо в калчото – 28 попадения в 148 минути срещу 35 попадения в 160 минути за Кристиано. По отношение на контрола, Бергкамп му е казвал. "За ударите вече знаеш всичко. Съсредоточи се върху техниката. Ако владееш добре топката, накрая ставаш по-опасен", казвал е Милик, след което е разкривал и част от упражненията на легендата. "Понякога палехме свещи да дриблираме между тях с едно докосване. Денис го правеше толкова лесно". И явно полякът е добър ученик, защото има гол като на Бергкамп (б.р.: вижте видеото долу).

Но Милик не е суперзвезда и е малко вероятно да измести 80-милионния Душан Влахович от титулярния състав. Но двамата са различни и могат да играят заедно на терена, нещо, което каза и Макс Алегри. Арек ще се впише много добре в Юве заради проблемите на отбора, част от които може да запълни.

Единственият реален риск са контузиите. За последните 3 години Милик пропусна 259 дни, а сега ще тренира под ръководството на Алегри... Дори статутът му на ротационен нападател е малко вероятно да го предпази от травми. Но когато е здрав, Юве определено няма да съжалява за трансфера.

Материал на Sports.ru, превод на Gol.bg  

Снимка: БГНЕС