Интер се класира за финала за Купата на Италия, след като на реванша победи Ювентус с 1:0.

Единственият гол на стадион "Джузепе Меаца" отбеляза Федерико Димарко още в самото начало и по този начин "нерадзурите" елиминираха големия си съперник с общ резултат 2:1.

"Старата госпожа" се представи много слабо в Милано и логично беше елиминирана. В спор за трофея на 24 май в Рим Интер ще чака Фиорентина или Кремонезе, които излизат един срещу друг утре. "Виола" има комфортна преднина от 2:2 след първата среща.


Симоне Индзаги направи девет промени от победата с 3:0 над Емполи. Андре Онана смени Самир Ханданович на вратата, докато Матео Дармиан и Алесандро Бастони стартираха в защита. Дензъл Дъмфрис и Федерико Димарко смениха Робин Госенс и Раул Беланова по фланговете, Николо Барела и Хенрих Мхитарян действаха в халфовата линия. Лаутаро Мартинес и Един Джеко замениха в предни позиции Ромелу Лукаку и Хоакин Кореа.

Макс Алегри не можеше да разчита на контузения Душан Влахович, наказания Хуан Куадрадо, а Аркадиуш Милик остана резерва заради леки проблеми. Така Юве излезе без типичен нападател, а в атака играха Анхел ди Мария и Федерико Киеза, който изпълняваше ролята на фалшива деветка. В средата на терена действаха Адриен Рабио, Мануел Локатели и Фабио Мирети, в защита започна опитният Леонардо Бонучи.

Големите съперници влязоха в мача в добро настроение, след като се класираха за 1/2-финалите, съответно на Шампионска лига и Лига Европа. Преди Дерби д‘Италия Интер беше без победа на своя стадион "Джузепе Меаца" в четири поредни мача във всички турнири, от които загуби три и направи едно равенство. Едно от пораженията беше именно от Юве с 0:1 в Серия "А". Освен това  пет от последните осем гола на "нерадзурите" срещу торинци бяха от дузпи.

Но домакините започнаха сблъсъка по-добре и след няколко опасни атаки поведоха в 15-ата минута. Николо Барела изведе Федерико Димарко през центъра на защитата и той с нисък шут преодоля Матия Перин за 1:0! Малко по-късно Лаутаро Мартинес открадна топката от Мануел Локатели и стреля, но на сантиметри от целта.

Юве отговори в средата на полувремето, когато Матия Де Шилио засече с глава от чиста позиция, но в аут. След това Интер диктуваше събитията на терена и мощно изпълнение на Лаутаро прелетя над напречния стълб.

В 34-ата минута гостите бяха близо до изравняване. Филип Костич отправи великолепен удар с десния крак, който летеше точно до гредата, но Андре Онана с брилянтна намеса спаси. До края на полувремето Мартинес стреля по земя, но Перин сигурно улови. 

На почивката Макс Алегри пусна в игра Аркадиуш Милик за сметка на Филип Костич, което прати Федерико Киеза на фланга. И Юве започна втората част с шутове на Фабио Мирети в аут и Локатели, спасен от Онана.

В 52-ата минута Един Джеко развинти Глейсон Бремер и с удар по земя в далечния ъгъл се разписа, но голът беше отменен за засада. После скуката на "Джузепе Меаца" взе връх до 67-ата минута, когато Дензъл Дъмфрис проби и центрира успоредно на голлинията, но непокритият Мартинес не успя да засече.

В 73-ата минута Интер получи фаул на чудесна позиция. Димарко стреля, получи се рикошет и топката попадна в Хенрих Мхитарян. Той засече от воле, но Перин с изумителна намеса остави "бианконерите" в сблъсъка. После Анхел Ди Мария отправи удар, но право в ръцете на Онана.

В 85-ата минута Милик за малко да си вкара автогол след центриране от фаул, но топката мина над вратата. До края резултатът остана непроменен и Интер се класира за финала. 

Интер – Ювентус 1:0

Голмайстор: 1:0 Димарко (15)

Интер: Онана, Дармиан, Ачерби, Бастони, Дъмфрис, Барела (68-Брозович), Чалханоглу (83-Галярдини), Мхитарян, Димарко (78-Госенс), Джеко (68-Лукаку), Лаутаро (78-Кореа)
Треньор: Симоне Индзаги

Ювентус: Перин, Бремер, Бонучи (68-Данило), Сандро, Де Шилио, Мирети (79-Погба), Локатели (63-Паредес), Рабио, Костич (46-Милик), Ди Мария, Киеза
Треньор: Макс Алегри

Милано, ст.: "Джузепе Меаца"
Съдия: Даниеле Довери 
Жълти картони: Мхитарян (Интер); Локатели (Ювентус)

Снимка: БГНЕС