Милан победи с 1:0 като гост Ювентус в дербито от 37-ия кръг на Серия "А" и си осигури участие в Шампионска лига и през следващия сезон.

Единствения гол в Торино отбеляза Оливие Жиру, с който "росонерите" събраха 67 точки и няма как да бъдат изместени от 4-то място. "Бианконерите", които са с отнети 10 точки, остават на 7-ма позиция с 59 т., на две зад Аталанта и една зад Рома кръг преди края.

Интересно е за отбелязване, че едва за трети път за последните 50 години, Милан спечели и двете си дербита с Юве в един сезон. Останалите случаи са през сезоните 1990/91 и 2009/10.


Макс Алегри смени схемата и заложи на 3-4-3. На върха на атаката започна Мойс Кийн, докато Аркадиуш Милик седна на пейката. Душан Влахович беше аут заради контузия. По фланговете за Юве действаха Федерико Киеза и Анхел Ди Мария.

Стефано Пиоли заложи на същия състав, който разгроми Сампдория с 5:1. Оливие Жиру, който вкара хеттрик на "Моряците", поведе атаката, подпомаган от Рафаел Леао и Жуниор Месиас.

Дербито започна на високо темпо и първият точен удар дойде след 12 минута игра. Отправи го Жуниор Месиас, но право в ръцете на Войсчех Счесни. Юве отговори чрез топовно изпълнение на Хуан Куадрадо, което Майк Менян изби.

След четвърт час игра Браим Диас с  чудесен пас изведе Сандро Тонали, който засече от движение в аут. Но при атаката имаше и засада, която беше маркирана.

В средата на полувремето Юве натисна мощно. Първо Мойс Кийн проби отлично и пусна пас успоредно на голлинията. Връхлитащият Анхел Ди Мария засече, но нанесе слаб удар, който излезе в аут. Зад него дебнеше Филип Костич, който беше на по-добра позиция и сърбинът се ядоса на ветерана, че не му остави топката.

Малко по-късно "бианконерите" организираха добра атака с къси подавания, при която Киеза се озова на стрелкова позиция. Силното му изпълнение обаче излезе в аут. После дълбоката преса на домакините даде резултат и Кийн открадна топката в противниковото наказателно поле, но защитата на Милан все пак поправи грешката на Раде Крунич. 

След малко повече от половин час игра Кийн отново стреля, но Менян спаси. В 40-ата минута, противно на логиката, Милан поведе. Давиде Калабрия центрира в наказателното поле, където Федерико Гати увисна. Оливие Жиру веднага се възползва и с чудесно изпълнение с глава матира Счесни за 1:0!

След почивката темпото рязко спадна и интересните положения липсваха. Това беше изцяло по вкуса на Милан, който разиграваше топката и дебнеше на контри, за да сложи край на интригата. 

След малко повече от час игра Макс Алегри направи двойна смяна – Леандро Паредес и Аркадиуш Милик смениха съответно Костич и Ди Мария, който беше изпратен с освирквания от трибуните. Но и този ход не раздвижи играта на "Старата госпожа" и грешките в редиците на домакините зачестяваха.

При една от тях резервата Алексис Салемакер можеше да сложи точка на спора. Той беше изведен от Жиру и стреля по диагонала, но Счесни спаси с крак. В игра за Юве се появи и младият Самуел Айлинг-Джуниор на мястото на Кийн.

После и Рафаел Леао се измъкна и шутира, но в аут. В добавеното време удар на Данило беше избит пред голлинията, нов гол не падна и Милан спечели дербито с 1:0.   

Ювентус – Милан 0:1

Голмайстори: 0:1 Жиру (40)