Максимално разследване на мрежа за спортни и други залагания. Със знаменит заподозрян: футболистът на Ювентус Николо Фаджоли. Клубът и неговите играчи наистина нямат минута спокойствие. След случаите, свързани с капиталовите печалби, и второто направление на разследването "Призма" (машинации със заплатите, връзки с агенти, подозрителни партньорства), които силно нараниха отбора на Алегри миналия сезон и той беше изваден първо от Шампионската лига, а после и изцяло от Европа, после дойде положителната допингпроба на Пол Погба, а сега и скандал със залозите на Фаджоли.

Твърди се, че полицията е проследила профила на играча на Ювентус след дълго и сложно разследване. Преписката, която е в ръцете на прокурора Мануела Педрота, вече се разследва. Дали футболистът сам е залагал онлайн? Залагал ли е на футбол или на други спортове? Какво става с мачовете на Ювентус? Това са все още отворени въпроси, чиито отговори обаче ще бъдат решаващи за проследяване на картината на евентуалната му вина. Незаконните хазартни игри обикновено се наказват със санкция, но в спортната сфера последствията биха били много сериозни за младежа. В крайна сметка правилата са много ясни.

Според работния кодекс, член 24 споменава изричната забрана за "субектите на федералната система, мениджърите, партньорите и членовете на клубове, принадлежащи към професионалния сектор, да правят или приемат залози, пряко или непряко, дори от субекти, упълномощени да ги приемат, които имат за предмет резултати, свързани с официални мачове, организирани в рамките на ФИГК, ФИФА и УЕФА".

Санкциите са толкова строги, че могат да погубят кариерата. Фаджоли всъщност рискува да бъде лишен от права за три години и да му бъде наложена глоба в размер на 25 000 евро. Ако друг играч е знаел за евентуално нарушение и не е съобщил за него, той може да бъде отстранен за шест месеца. Що се отнася до клуба, рискове за неспазване на забраната за залагания от страна на негов член биха съществували само в случай на пряко участие, но случаят очевидно не е такъв.

Първият ход на адвокатите на Фаджоли не закъсня. Адвокатите Лука Ферари и Армандо Симбари вчера оповестиха, че в края на август момчето се е самосезирало пред прокуратурата на ФИГК, като е информирало Джузепе Кине за съществуването на торинското досие. Прокурорът веднага го е разпитал и според практиката е започнал разследване, което би трябвало да приключи скоро (говори се за края на октомври или началото на ноември) с вероятна препратка или с архивиране.

Сътрудничеството на полузащитника със сигурност ще повлияе на изхода от разследването и евентуалния съдебен процес. „Николо е спокоен - заявиха адвокатите - и има отговорно и прозрачно отношение по този случай, в който той няма релевантна роля и наистина иска да допринесе за разследването. Сега той е съсредоточен върху ангажиментите на отбора. В късния следобед вчера Джузепе Синьори, който беше оправдан по обвинението за уреждане на мачове през 2021 г., също се изказа по аферата.

"В момента той е само обект на разследване", повтори той пред LaPresse. „Дали моята афера послужи за промяна на начина, по който се занимаваме с въпроса? Категорично не, медийният фактор надделява над човешкия“.