Има контакт, има контекст, има концепция. Даниеле Де Роси посочи първото име, което би искал да има в Рома за следващия сезон - Федерико Киеза. В неделя италианския национал бе противник на Рома на "Олимпико". Нападателят на Ювентус бе най-добрия от своя тим, като удари греда и създаде много проблеми на защитата на Рома при равенството 1:1. Вестник "Кориере дело спорт" твърди, че Де Роси иска да привлече Киеза в Рим.

Де Роси е в отлични отношения с Киеза от периода, когато работеше в националния тим на Италия по време на Евро 2020. Двамата са добри приятели, за което свидетелства топлата прегръдка, увековечена от камерите в края на мача между Рома и Юве, и през последните седмици няколко пъти са говорили по телефона. И да, защото откакто получи обещание от президента на Рома Фридкин, че ще бъде на поста и за следващия сезон, Де Роси е започнал да работи за бъдещето, използвайки знанията и лидерството си, за да подобри отбора. Съобразено с финансовите възможности, наложени от собствеността и феърплея на Уефа. 

Киеза е признал на Де Роси, че е готов да разговаря за евентуален трансфер. Договорът на нападателя с Юве изтича през 2025 г. и той все още не се е договорил за подновяване. Сега той получава 5 милиона плюс 1 милион под формата на бонуси, но би искал корекция в посока нагоре: оттук и безизходицата с Ювентус, който вместо това би бил готов да преговаря за удължаване на срока на базата на настоящите цифри.

Тъй като му предстои да се ожени за Лучия Брамани, неговата партньорка в живота, Киеза би предпочел да смени отбора и града сега, а не през следващите години. Но оттук нататък, за да се каже, че операцията ще бъде успешна, има да се извърви дълъг път. Необходими са много пари, за да се убеди Ювентус да продаде важен играч, дори и да е в края на договора му, а и финансовите изисквания на мениджъра му Фали Рамадани трябва да бъдат удовлетворени. Освен това решението за треньора, при евентуално напускане на Алегри, може да насочи избора на Федерико.

От гледна точка на Рома, нетривиалното условие за организиране на преговори е заветното завръщане в Шампионската лига, което в момента е под силно съмнение. По начина, по който се развива първенството, като се изключат евентуални чудеса в Леверкузен, е необходима победа в неделя в Бергамо, за да се задържи Аталанта далеч и по този начин да се защити петото място в класирането.

Обикновено фамилия Фридкин не желае да инвестира в играчи, които са претърпели операция на коляното. В миналото те се отказаха от вече окончателната покупка на Милик от Наполи, а Джеко отиде в Интер. А съвсем наскоро продадоха Дзаниоло на Галатасарай без много да съжаляват, след като изключиха възможността да подновят договора му. Но по отношение на надеждността на Киеза, който скъса кръстна връзка именно на "Олимпико" срещу Рома през януари 2022 г., те са спокойни. Този сезон Киеза има 30 мача (със 7 гола) и това изглежда добра гаранция.

След като доведоха първо Дибала, а след това и Лукаку в Тригория, това ще бъде третият сензационен удар на ръководството им. През последните дни Киеза е разговарял и с някои от съотборниците си в националния отбор за Рома: преди всичко е говорил с капитана Лоренцо Пелегрини, който с удоволствие би го посрещнал. Любопитно е, че ако се озове в столицата, Федерико ще играе в града, в който е живял и баща му Енрико, подписал с Лацио през сезон 2002/2003 г.