Ювентус спечели първата си купа от 3 години насам, като надви 1:0 Аталанта на финала за Купата на Италия. Голът на Душан Влахович още в 4-ата минута донесе трофея на Макс Алегри и неговите хора. Това е първа купа за бианконерите, откакто спечелиха тази надпревара през 2021 г. отново срещу тима на Аталанта (тогава с 2:1).

Купата е под №15 за Юве в историята що се отнася до този турнир. Аталанта пък губи пети пореден финал в надпреварата и остана с един единствен трофей в историята си - Купата на Италия през 1963 г. След седмица Аталанта ще се изправи срещу Байер Леверкузен във финала на Лига Европа.

При отсъствието на Джанлука Скамака, който бе наказан, Гасперини заложи на Шарл де Кетеларе като централен нападател, след двата му гола срещу Рома през уикенда. Скалвини не бе напълно готов да стартира в защита. За Юве имаше интересни промени. Перин бе на вратата, както във всеки мач за Купата. Данило се завърна, излекуван от контузия и бе в центъра на защитата. Имаше титулярни места за Никулуси-Кавилия, Айлинг Джуниър и Андреа Камбиазо.

Още в 4-ата минута Юве поведе. Камбиазо даде пас зад защитата, Влахович се измъкна пред Хиен и останал срещу Карнезеки прати топката в мрежата. Неговият 18-и гол за сезона във всички турнири.

До почивката Аталанта овладя топката, но така и не успя да създаде положение пред вратата на Перин. Още на полувремето Гасперини пусна Ел Билал Туре на мястото на Де Кетеларе. Аталанта натискаше, но така и не стигаше до голови положения. Удар на Адемола Лукман отиде в гредата, а Миранчук стреля над вратата.

Юве стоеше в защита и търсеше контраатаката. При една такава Влахович се измъкна и бе съборен в наказателното поле от Хиен. Съдията Мареска обаче не отсъди дузпа, а ВАР не го повика да гледа ситуацията на монитора. Влахович помисли, че е решил мача с втори гол, когато засече с глава центриране на Камбиазо. След 3 минути радост се оказа, че при удара сърбина е бил в засада. А графиката показа, че става въпрос за милиметри.

В края имаше много напрежение и сблъсъци. Масимилиано Алегри се изнерви и в добавеното време хвърли сакото си на земята и се скара с четвъртия съдия. Това му донесе червен картон и той бе изгонен. Което не му попречи да спечели трофея за пети рекорден път. Не е ясно обаче дали това ще бъде достатъчно Алегри да остане и за следващият сезон.

Аталанта завърши мача без точен удар във вратата на Перин и Джан Пиеро Гасперини ще трябва да чака още за първата си купа начело на бергамаските.