Ще успее ли нападателят на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски да си издейства трансфер през лятото? В продължение на месеци медиите по цял свят спекулират с бъдещето на поляка, но едва днес неговият агент Пини Захави заяви в прав текст, че снайперистът иска да бяга от стадион "Алианц Арена".

Най-тиражният европейски вестник "Билд" направи анализ на ситуацията на Левандовски в Мюнхен и оцени в процентно отношение каква развръзка да очакваме със сагата с намусения поляк.

 

1. Левандовски си тръгва през лятото

Не липсват платежоспособни кандидати за подписа му - ПСЖ, Челси и Манчестър Юнайтед. Самият Роберт също има интерес към тях, защото са топ-клубове. Смята се, че Захави е говорил лично с представители точно на тези отбори. Любимият клуб на нападателя Реал Мадрид окончателно се е дистанцирал от него, защото не иска напрежение с Байерн.

Важно условие за трансфер на Острова: Челси и Юнайтед трябва да го купят най-късно до 9-и август, защото такива са правилата във Висшата лига. След тази дата ПСЖ остава единственият играч на масата.

Захави вече прави всичко възможно за продажбата на Леви, чийто договор е чак до 2021 година. Като опитен агент, Пини се е заел с търсенето на заместник на поляка в Байерн. Неговият план е да уреди ас като Единсон Кавани или Алваро Мората.

Процент на евентуална продажба: 60%.

 

2. Босовете на Байерн остават твърди в решението си да не продават звездата 

Поне това заяви на няколко пъти изпълнителният директор Карл-Хайнц Румениге. Но тези коментари дойдоха преди мачовете с Реал Мадрид на полуфиналите в Шампионската лига, където Роберт игра слабо.

Кале дава пример с Франк Рибери, който натискаше за трансфер в Челси през 2008 година, но получи отказ. И в крайна сметка намери щастието в Мюнхен.

Президентът на баварците Ули Хьонес каза само преди седмица: "Ние ще докажем на футболния свят, че клубът е по-силен от играчите". Намек към Роберт, че ще си остане в Мюнхен. Но и неговите думи дойдоха преди изказването на Захави.

Какво ще се случи с нападателя, ако остане и следващия сезон в Байерн? Ще продължава да вкарва или ще изпадне в дупка и новият треньор Нико Ковач няма да разчита на него. Вторият вариант означава и загуба на много пари за клуба - плащане на висока заплата на изолирана единица в съблекалнята и пропусната колосална трансферна сума за същия този играч.

Левандовски подготвяше внимателно бягството си от Мюнхен, защото се скара с Матс Хумелс на тренировка, а двамата бяха съотборници и в Борусия Дортмунд. Полякът отказа да стисне ръката на Юп Хайнкес при смяната си в Кьолн, а срещу Реал очевидно не се напрягаше особено. За капак беше освиркан от феновете на Байерн срещу Щутгарт в последния кръг на Бундеслигата. Връзката между играч и клуб изглежда скъсана.

Процент вероятност да се случи: 30%.


3. Левандовски започва груба игра и форсира трансфера си

Най-пресният пример от Бундеслигата: Осман Дембеле. Той отказа да тренира с Борусия Дортмунд миналото лято, макар да беше заплашен от люто наказание. В крайна сметка вестфалци клекнаха и го продадоха за рекордните 145 милиона евро (с бонусите) на Барселона.

Тогава коментар направи и президентът на Байерн Хьонес. Той заяви, че ако това се случи в Мюнхен, той лично ще глоби самозабравилия се футболист със 100 000 евро НА ДЕН.

Самият Левандовски вече е изпадал в ситуация като тази. Той искаше да напусне Борусия Дортмунд през лятото на 2013 година, когато му оставаше само една година до края на договора. Ханс-Йоахим Вацке не го продаде на Байерн и за да го мотивира в оставащите два полусезона, вдигна заплатата му от 1.5 но 5 милиона евро. Тогава Роберт не правеше циркове , а се държа сравнително възпитано и беше пример за истински професионалист.

Сега обаче той вече е световна звезда и имам статут на незаменима деветка в Байерн. Културата сред футболистите вече е друга и бунтове като този на Дембеле в Дортмунд не са рядкост. Роберт е скромен и тих човек, което почти сигурно означава, че няма да влезе в директна война с шефовете си.

Процент вероятност за бунт: 10%.


Превод на Gol.bg