Президентът на Байерн Мюнхен Ули Хьонес няма да се пусне на изборите за поста през ноември, като по този начин ще напусне клуба след 40 години в управлението му.

Вестник "Билд" първи гръмна с новината, че Хьонес вече няма желание да бъде начело на любимия си клуб. Той ще напусне и поста си на председател на надзорния съвет на клуба.

Хьонес е изразил желанието си да бъде заменен от бившия шеф на Адидас Херберт Хайнер, който е сред най-приближените му в момента. 

Още през зимата Ули намекна, че мисли за оттеглянето си, като тогава той бе заяви, че ще вземе окончателно решение в края на месец юни. 

"Ще се откажа тогава, когато видя, че нещата в клуба се случват така, както аз искам. Искам да оставя клуба в добри ръце и в добро състояние", бе споделил Хьонес.

Една от причините за напускането на боса е острата критика към него на предишното годишно събрание от фена Йоханес Бахмайер. "Не съм изживявал нещо подобно, това не е моят Байерн", бяха думите на Ули тогава.

Хьонес влиза в ръководството на клуба веднага след края на футболната си кариера през 1979 година, когато заема поста мениджър. През 2009 година става президент и заема поста до днес с прекъсване от 2 юни 2014 година до есента на 2016 заради влизането си в затвора заради данъчни измами.

Обичан или мразен, Ули Хьонес е най-важната фигура в модерната история на баварския колос. Той спасява клуба от фалит с важни договори през 80-те години, успява да реализира и печалби от продажбите на основни футболисти. 

Преди 40 години клубът е имал едва 20 служители, днес те са над 1000. За този период от време Байерн спечели два пъти Шампионската лига и голяма част от своите 29 титли на Германия. 

През 1979 година оборотът на Байерн е 12 милиона марки, а днес - 657.4 милиона евро. Членовете на клуба скачат от 6616 на 290 000, а Хьонес има и главна заслуга за построяването на стадион "Алианц Арена", модерния тренировъчен център и за превръщането на баскетболния отбор във водеща германска сила.