РазенБалшпорт Лайпциг и Байерн Мюнхен завършиха 1:1 в дербито на четвъртия кръг в Бундеслигата, играно на стадион "Ред Бул Арена".

Германският хегемон нанесе ранен удар още в третата минута, когато Роберт Левандовски беше изведен от Томас Мюлер сам срещу вратаря и полякът реализира седмото си попадение този сезон.

Момчетата на Нико Ковач доминираха почти до края на първата част, но секунди преди паузата Емил Форсберг изравни от дузпа.

През второто полувреме Лайпциг беше доста по-активен и имаше добри положения за гол, но не успя да се възползва от шансовете си. Кингсли Коман и Никлас Зюле пък уцелиха гредите при акции на мюнхенци.

Така беше нарушен перфектният старт на РБ, но тимът се върна на върха с актив от 10 точки, докато баварците са трети с осем пункта.


Бяха изминали малко повече от две минути и половина, когато шампионите пуснаха първа кръв в мача. Клостерман сбърка, Конате покри засадата и Роберт Левандовски излезе очи в очи с Гулаши след прекрасен пас на Томас Мюлер. Полякът запази самообладание и не сбърка, намирайки долния десен ъгъл. 

"Биковете" веднага се втурнаха в атака, но не успяха да се възползват от временно объркване в отбраната на техния противник. такова имаше на няколко пъти в дефанзивния вал на РБ, но Левандовски първо беше отказан от вратаря, а след това стреля покрай сглобката с глава.

Първият удар на домакините дойде близо половин час след началото, но Мануел Нойер не беше особено затруднен от Вернер. На отсрещната врата Гулаши се намеси при изстрелите на Гнабри и Левандовски.

В 37-ата минута реферът Щегеман посочи бялата точка, защото видя ритник на Забитцер по Люка Ернандес. След това обаче арбитърът изгледа ситуацията на повторение и отмени решението си.

Дълбоко в добавеното време Лайпциг получи дузпа заради нарушение на Ернандес срещу Поулсен. Емил Форсберг пое отговорността и вкара в десния ъгъл, въпреки усета на хваналия посоката на топката Нойер.

Воденият от Юлиан Нагелсман отбор стартира много силно второто полувреме, но направи няколко пропуска, при които не отправи точен удар. Байерн беше близо до втори гол, но прострелното центриране на Коман не намери Левандовски.

Тимо Вернер чукна атрактивно с пета, но не намери целта. После Нойер спаси тупалка от дистанция, а на отсрещната врата същото стори Гулаши срещу Толисо, за да се стигне до неточен диагонален шут на Вернер.

Гредата спаси Лайпциг в 78-ата минута след рикошет при снаряда на Коман, но трябва да отчетем и намесата на Гулаши с ръка.

В 89-ата минута пред Тимо Вернер се откри фантастично положение, но Нойер излезе, скъси ъгъла и спаси топовния изстрел на Нойер отблизо. Буквално в последната секунда Зюле отправи удар с глава, Гулаши се намеси слабо и след това кълбото облиза гредата, за да излезе в аут.

 

РазенБалшпорт Лайпциг - Байерн Мюнхен 1:1

0:1 Роберт Левандовски - 3'

1:1 Емил Форсберг - 45'+3, дузпа