Преди малко повече от седем години в германския футболен фолклор влезе фразата "Thiago oder nix!", която в превод означава "Тиаго или нищо".

Думите бяха на Пеп Гуардиола, който тъкмо беше назначен за треньор на Байерн Мюнхен. Каталунецът беше твърд в позицията си и държеше на всяка цена да привлече протежето си Тиаго Алкантара от Барселона.

Испанецът с бразилска кръв последва своя ментор (б.р. Байерн плати на Барса 25 млн. евро) и абсолютно никой не предполагаше, че синът на световния шампион Мазиньо ще изкара дълго време на стадион "Алианц Арена".

Тиаго обаче не си тръгна след напускането на Гуардиола през 2016 година и "удвои" престоя си в Мюнхен. Нещо повече - съвсем скоро се очаква той да преподпише до лятото на 2023 година. Така халфът ще има зад гърба си цяло десетилетие в германския футбол.

Някои се възхищават на качествата на Тиаго, но според други той не става за Байерн, защото често се крие в големите мачове и не блести с изключителни пасове или голове. За баварците той има 31 гола и 37 асистенции в 227 мача.

Експертите в Германия твърдят, че дори шефовете на Байерн са имали колебания дали да задържат Алкантара. Добрите му изяви през пролетта (3 гола и 3 асистенции в Бундеслигата) са наклонили везните към новия договор, който ще бъде подписан официално до дни.