Разследването заради корупция срещу легендата на световния футбол Франц Бекенбауер е прекратено заради изтичане на давността, пише "24 часа".

От ФИФА изразиха сериозно разочарование от това, след като съдействали напълно на швейцарската прокуратура по делото.

От септември 2016 година стартира разследването на Бекенбауер в качеството му на ръководител на организационния комитет на световното през 2006 година заедно с тогавашния шеф на германската федерация Вофганг Нирсбах.

През 2002 година от "Адидас" превели на комитета 10,3 милиона швейцарски франка.

Тази сума обаче не фигурира никъде в документите на комитета. Смята се, че те са били дадени на членове на изпълкома на ФИФА за да бъде избрана Германия.

Въпреки желанието на президента на ФИФА Сеп Блатер Африка да получи световното, немците спечелиха на 6 и 7 юли в Цюрих.

Бразилия се отказа 3 дни преди гласуването. 

В първия кръг Германия получи 11 гласа от членовете на изпълкома, Южна Африка - 6, Англия - 5, а отпадна Мароко с 2.

Във втория немците и южноафриканците се изравниха с по 11 вота, а отпаднаха англичаните с 2. Накрая Германия спечели с минималното 12:11 от трети кръг.

За сметка на това на 14 септември започва съдебното дело срещу собственика на "Пари Сен Жермен" Насер ел-Хелайфи и бившия генерален секретар на ФИФА Жером Валке.

В качеството си на шеф на beIN Media Group катерецът подкупил Валке, за да уреди правата за световни първенства. Дал му и вила в Сардиния.

Валке бе генерален секретар от 2007 година до 9 януари 2018 година, когато бе свален от поста. Първоначално бе наказан за 12 години извън футбола, но след това санкцията бе намалена на 10.