Първа Бундеслига, както си му е редът, стриктно спази графика и стана първото от Топ 5 на първенствата в Европа, което завърши. Естествено, не броим френската Лига 1, където в разгара на короновирусната пандемия още през април удариха кепенците. В събота бе спусната завесата на 57-ия сезон в Бундеслигата. 

Мануел Нойер вдигна към небето Сребърната салатиера, упражнение, което прави всеки капитан на Байерн през последните 8 г. Специално за баварците сезонът е 55-и в Първа Бундеслига, а титлата им е под №29 (от общо 30). Това означава, че за всички останали представители мюнхенци са "отпуснали" 28 трофея. Добре дошли в Байернланд.

Хегемония като сегашната е непозната в Германия, таванът от три поредни титли отдавана бе прехвърлен. В момента обаче никой не смее да прогнозира кога ще бъде сложен краят на баварската хегемония. Защото опитите на конкурентите да се доближат до Байерн не само не дават резултат, а вместо това пропастта се увеличава. Баварците не само поддържат високо ниво, но финансовата им мощ им позволява да привличат играчи, с които допълнително вдигат класата си. Освен това червените са доказали нюха си към бъдещите звезди - последният пример е привлеченият за 22 млн. долара Алфонсо Дейвис през януари 2019-а, който сега струва двойно повече и цената му постоянно се покачва.

Мюнхенският колос дори понякога си позволява да даде известен хендикап на съперниците, знаейки, че в крайна сметка пак ще финишира първи. Ако миналия сезон Борусия Дортмунд имаше 9 т. аванс и не успя, то какво да кажат сега от Гладбах, които ги докараха до 4? Вестфалци също пак се опитаха, в един момент зъби показа и РБ Лайпциг, но крайният резултат бе един и същ. Добре дошли в Байернланд.

Дори пандемията не успя да забави ритъма на червените. Със спечелените 49 точки от 51 възможни и +44 голова разлика бе поставен нов рекорд за втората половина на сезона. Предишният бе пак на Байерн с 49 пункта, но +43 голова разлика от сезона на требъла 2012-13 г. Как изобщо се спира отбор, който е в състояние да вкара 100 гола в първенството? Само едно попадение не стигна на баварците да изравнят върховото постижение (101 през 1971-72 г.), което също е тяхно. Добре дошли в Байернландия.

Под мюнхенци местата бяха разпределени справедливо. Борусия Дортмунд с голаджията Ерлинг Холанд си заслужи да е подгласник, РБ Лайпциг и Борусия Мьонхенгладбах допълват германското каре за Шампионската лига. Скромният Хофенхайм доказа, че и без Юлиан Нагелсман слънцето изгрява и определено изненада с виза за Лига Европа, където ще участват още Леверкузен и Волфсбург. От традиционни клубове като Айнтрахт Франкфурт и Шалке 04 се очакваше много повече, но непостоянството им изигра лоша шега.

В дъното за Падерборн отдавна бе ясно, че е пътник, но за втория изпадащ се получи трилър. Цели 13 кръга рекордьорът по участия в Бундеслигата Вердер бе под чертата, за да успее на финала в мач №1900 да издрапа до бараж за сметка на Фортуна Д. След като в предишните си 11 домакинства отборът беше реализирал общо две попадения, сега наниза цели 6 за 90 минути в мрежата на Кьолн. Така на Вердер, където помощник е Илия Груев, му предстои матура за запазване на елитния статут.


Материал на "Тема спорт"