Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Мачът, от който най-много се интересува футболна България през тази седмица, безспорно е финалът за Купата на България между Локомотив Пловдив и ЦСКА. Двата отбора се изправят един срещу друг в сряда на националния стадион "Васил Левски" в директен спор за трофея. "Черно-белите" ще се опитат за първи път в историята да дублират успеха си, но срещу себе си имат "червените", които са готови на всичко, за да спечелят.

 

  • Лоша поличба за Локо Пловдив

Двата отбора вече играха помежду си в първенството. В Пловдив домакините се наложиха с 1:0, а в средата на този месец завършиха 1:1 на "Българска армия". Срещите за Купата обаче нямат нищо общо, особено, когато става въпрос и за финал. Лошата новина за Локо е, че отбор от Града под тепетата никога не е побеждавал столичен съперник в най-важния мач в турнира – 15:0 за софийските тимове.

Двата отбора за първи път ще се срещнат един срещу друг на финал. До момента ЦСКА е имал 13 съперници в този етап на надпреварата и от 32 опита да грабне трофея, има 20 победи и 12 загуби. "Армейците" имат и само два финала срещу противници от Пловдив. И двата случая те печелят – 5:2 над Спартак Пд през 1955 г. след продължения и 1:0 над Ботев Пд през 1993 г.

 

  • Тежки изпитания за Барса

Футболът в Европа също е в разгара си. За момента най-напечено изглежда в испанската Ла Лига, където Реал Мадрид и Барселона са се хванали за гушите. След последния кръг "Кралете" имат две точки аванс на върха, а сега за каталунците предстоят тежки мачове. През седмицата на "Ноу Камп" гостува Атлетико Мадрид, който след рестартирането на футбола се намира във великолепна форма – 4 победи и 1 равенство с голова разлика 10:2. От своя страна Лео Меси и компания се представят на приливи и отливи и допуснаха 2 ремита в последните си 3 мача (0:0 със Севиля и 2:2 със Селта Виго).

На "Камп Ноу"обаче "дюшкчиите" не са печелили от 2006 г. От тогава изминаха 19 мача във всички турнири, от които домакините се наложиха в 12 пъти, 7 завършиха без победител. Лидерът Реал Мадрид пък е домакин на Хетафе, който е още без успех след подновяването на Ла Лига – 1 загуба и 3 равенства. Отделно "Кралете" спечелиха последните си 10 домакинства на този съперник с голова разлика 37:10. После за възпитаниците на Зинедин Зидан предстои тежко гостуване на Атлетик Билбао. Последните два сблъсъка помежду им на "Сан Мамес" завършиха без победител, а през есента гостите измъкнаха 0:0 на "Сантяго Бернабеу". Въобще, баските имат само една загуба от "белите" в последните 5 мача помежду им, останалите са 4 равенства.

 

  • Златен дубъл за Байерн?

В Германия е време за финала за Купата. Един срещу друг в спор за трофея се изправят Байер Леверкузен и новият-стар шампион Байерн Мюнхен. Те се срещнаха в Бундеслигата съвсем наскоро и баварците се наложиха с 4:2 като гост, но домакините бяха без голямата си звезда Кай Хаверц, който сега ще играе. В последните два сблъсъка между отборите за Купата, краен победител беше Байерн. Последният е от 2018 г., когато хегемонът се наложи с 6:2 на 1/2-финалите, а през 2015 г. спечели след дузпи на 1/4-финал.

 

  • Милан ще спира черна серия

Италианската Серия "А" също продължава с пълна сила. Големите мачове в калчото ще се играят в края на седмицата. Първият от тях е градското дерби между Ювентус и Торино, а след това претендентът за трона на "Старата госпожа" – Лацио, приема Милан. "Росонерите" играят трудно на "Олимпико", където не са побеждавали "орлите" от 2015 г. От тогава се изиграха 3 мача за първенство, 1 спечелен от домакините и 2 равенства. Но в последните си 9 гостувания тук Милан има само една победа – 3:1, 4 загуби и още толкова ремита.

 

  • Голямо дерби, но...

В Англия дербито е между Манчестър Сити и Ливърпул, но то вече е без значение, след като мърсисайдци и официално спечелиха първата си титла от 1990 г. насам. Голямата битка във Висшата лига е за зона Шампионска лига. За две места се борят Лестър, Челси, Уувърхемптън, Манчестър Юнайтед и Тотнъм. Арсенал също има илюзорни шансове, но те минават през задължителна победа при гостуването на "вълците". Това обаче няма да е лесна задача, защото Уулвс е задържал страхотната си форма преди спирането на футбола и спечели и трите си мача след подновяването без да допусне гол – 2:0 над Уест Хям и по 1:0 над Астън Вила и Борнемут.

Програмата за седмицата:

Англия, Висша лига, 32-ри кръг

Утре от 22.15 часа:
Брайътън – Манчестър Юнайтед 

Сряда от 20.00 часа:
Арсенал – Норич 

От 22.15 часа:
Уест Хям – Челси

Четвъртък от 20.00 часа:
Шефилд – Тотнъм

От 22.15 часа:
Манчестър Сити – Ливърпул 

Англия, Висша лига, 33-ти кръг 

Събота от 17.00 часа:
Манчестър Юнайтед – Борнемут

От 19.30 часа:
Уувърхемптън – Арсенал

От 22.00 часа:
Челси – Уотфорд

Неделя от 18.30 часа:
Ливърпул – Астън Вила

От 21.00 часа:
Саутхемптън – Манчестър Сити

Понеделник от 22.00 часа:
Тотнъм – Евертън 

Италия, Серия "А", 29-ти кръг

Утре от 22.45 часа:
Дженоа – Ювентус

Сряда от 20.30 часа:
Интер – Бреша

От 22.45 часа:
СПАЛ – Милан 

Четвъртък от 22.45 часа:
Рома – Удинезе

Италия, Серия "А", 30-ти кръг

Събота от 18.15 часа:
Ювентус – Торино

От 22.45 часа:
Лацио – Милан 

Неделя от 18.15 часа:
Интер – Болоня

От 22.45 часа:
Наполи – Рома

Испания, Ла Лига, 33-ти кръг

Утре от 23.00 часа:
Барселона – Атлетико Мадрид

Четвъртък от 23.00 часа:
Реал Мадрид – Хетафе

Испания, Ла Лига, 34-ти кръг

Петък от 23.00 часа:
Атлетико Мадрид – Майорка

Събота от 15.00 часа:
Атлетик Билбао – Реал Мадрид

От 23.00 часа:
Виляреал – Барселона

Купа на Германия, финал

Събота от 21.45 часа:
Байер Леверкузен – Байерн Мюнхен

Купа на България, финал

Сряда от 19.15 часа:
Локомотив Пловдив – ЦСКА 

България, efbet Лига, 29-ти кръг

Първа шестица:

Събота от 18.00 часа:
Левски – Славия

Неделя от 18.45 часа:
Локомотив Пловдив – Берое

От 21.00 часа:
ЦСКА – Лудогорец 

Втора осмица, група "А"

Четвъртък от 18.30 часа:
Етър – Витоша

От 20.45 часа:
Царско село – Черно море 

Група "Б", 28-ми кръг:

Днес от 18.45 часа:
Дунав – Ботев Враца

От 21.00 часа:
Арда – Ботев Пловдив

Група "Б", 29-ми кръг:

Петък от 18.45 часа:
Ботев Враца – Арда

От 21.00 часа:
Ботев Пловдив – Дунав