Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.
 
Тази седмица ще се изиграят първите 1/2-финални мачове за Купата на България. За тази фаза на турнира се класираха четирите отбора с най-много фенове у нас. Носителят на трофея Локомотив Пловдив приема Левски. "Сините" имат доста проблеми преди сблъсъка. Те не са печелили двубой в редовното време от 8 декември 2019 г. От тогава изминаха 7 срещи: 3 загуби и 4 равенства, в това число влиза и елиминирането на Лудогорец след дузпи. Негативната серия започна именно с гостуването на Локо Пловдив – 0:0 за първенство. Освен това Левски не е печелил на стадиона в парк "Лаута" също в 7 поредни мача: 3 поражения и 4 ремита. Сега гостите ще бъдат и без двама твърди титуляри – Паулиньо и Живко Миланов. 
 
 
 
Другата двойка противопоставя Ботев Пловдив и ЦСКА, което е повторение на миналогодишния 1/2-финал. Тогава "жълто-черните" се класираха напред след невиждана драма – 3:2 в първата среща и 3:3 на стадион "Българска армия". В София гостите стигнаха до равенството с гол в самия край и с двама души по-малко на терена заради червените картони на Филип Филипов и Антонио Вутов. Сега "армейците" ще търсят мъст, въпреки че ще са без наказания титуляр Рубен Пинто. Ботев се намира в слаба форма и не е печелил мач в редовното време в 6 поредни случая. Последният успех датира от 15 декември с 2:0 над аутсайдера Витоша Бистрица, а по-късно за Купата беше елиминиран Ботев Гълъбово след продължения. Освен това ЦСКА се наложи при последната си визита в "Коматево" – 1:0.
 
 
 
Футболът в Испания също се завръща тази седмица. Началото е с дербито на Андалусия Севиля – Бетис. После шампионът и лидер в класирането Барселона гостува на Майорка. Добрата новина за каталунците е възстановяването на Лео Меси, който ще играе. Барса спечели последните си 4 гостувания на този съперник с голова разлика 10:2. Реал Мадрид пък приема Ейбар, като мачът ще се играе на клубната база на "Кралете", на тренировъчния стадион "Алфредо ди Стефано". Причината за това е, че "белите" ще се възползват от липсата на публика за реконструкции на "Сантяго Бернабеу". Реал е абсолютен фаворит в двубоя, въпреки  че неотдавна Ейбар измъкна точка насред Мадрид – 1:1 през 2016 г., но загуби последните си два мача като гост на европейския колос – 0:3 и 1:2.
 
 
 
И в Италия футболът се завръща. В края на седмицата ще се изиграят 1/2-финалните реванши за Купата. Хегемонът Ювентус посреща Милан след 1:1 на "Сан Сиро". В първата среща шампионите се добраха до хикс с гол на Кристиано Роналдо в 90-ата минута от спорна дузпа. Сега торинци са фаворит. Първо, "росонерите" ще са без Златан Ибрахимович, втори гостите играят отчайващо на "Алианц Стейдиъм". Те никога не са печелили на този стадион – 9 мача, 9 загуби, а последният им успех в Торино е от 2011 г. с 1:0. Другата двойка противопоставя Наполи и Интер. За гостите на "Сан Паоло" ще бъде много тежко, защото имат да заличават пасив с 0:1. Липсата на горещите тифози обаче е минус за южняците, които загубиха последното си домакинство на "нерадзурите" с 1:3. Финалът за Купата е насрочен за 17 юни, а 3 дни по-късно се подновява и Серия "А".
 
 
 
В Германия всичко вече изглежда ясно. Байерн Мюнхен е на крачка от 9 поредна титла и домакинството на Борусия Мьонхенгладбах едва ли ще има някакво значение за крайния изход на Бундеслигата. През седмицата се подновяват и битките за Купата на страната. Победителят се определя в 1 мач и баварците са домакини на Айнтрахт Франкфурт. Хегемонът е във фамозна серия от 11 поредни победи и спечели последните си 11 домакинства на този съперник. През 2018 г. обаче Айнтрахт грабна Купата, след като на финала победи именно Байерн с 3:1 и сега ще се опита да повтори подвига си. Другата двойка противопоставя сензацията от четвърта дивизия Саарбрюкен и Байер Леверкузен.
 
Програмата за седмицата:
 
Купа на България, 1/2-финали, първи мачове
 
Утре от 20.30 часа
Локомотив Пловдив – Левски
 
Сряда от 21.00 часа:
Ботев Пловдив – ЦСКА 
 
България, efbet Лига, 23-ти кръг
 
Сряда от 18.45 часа:
Арда – Лудогорец 
 
България, efbet Лига, 25-ти кръг
 
Днес от 20.30 часа:
Царско село – Славия
 
България, efbet Лига, 26-ти кръг
 
Четвъртък от 20.30 часа:
Етър – Дунав
 
Петък от 20.30 часа:
Ботев Враца – Царско село
 
Събота от 18.45 часа:
Черно море – Витоша
 
От 21.00 часа:
Славия – Берое
 
Неделя от 16.30 часа:
Арда – Левски
 
От 21.00 часа:
ЦСКА – Локомотив Пловдив
 
Купа на Германия, 1/2-финали
 
Утре от 21.45 часа:
Саарбрюкен – Байер Леверкузен
 
Сряда от 21.45 часа:
Байерн Мюнхен – Айнтрахт Франкфурт  
 
Германия, Бундеслига, 31-ви кръг
 
Събота от 16.30 часа:
Фортуна Дюселдорф – Борусия Дортмунд
 
От 19.30 часа:
Байерн Мюнхен – Борусия Мьонхенгладбах
 
Испания, Ла Лига, 28-ми кръг
 
Четвъртък от 23.00 часа:
Севиля – Бетис
 
Събота от 23.00 часа:
Майорка – Барселона
 
Неделя 15.00 часа:
Атлетик Билбао – Атлетико Мадрид
 
От 20.30 часа:
Реал Мадрид – Ейбар
 
Купа на Италия, 1/2-финали, реванши
 
Петък от 21.45 часа:
Ювентус – Милан (1:1 в първия мач)
 
Събота от 21.45 часа:
Наполи – Интер (1:0 в първия мач)