Здравейте, уважаеми читатели на Gol.bg. Продължаваме да ви представяме рубриката "Топ дербита". В нея ще имате възможност да видите кои са най-възловите мачове на Стария континент, които ще се играят през седмицата. Ще получите и информация за датата и часа на отделните дербита от Европа.

Едва ли има футболен фен, който да не знае, че единствено Бундеслигата от големите първенства беше подновена. През изминалия кръг станахме свидетели на разгрома на Борусия Дортмунд над големия съперник Шалке с 4:0 на стадион "Сигнал Идуна Парк".

Кризата във Вердер Бремен пък се задълбочава и отборът продължава да е в дъното на таблицата. На другия полюс е хегемонът Байерн Мюнхен, който не срещна трудности в Берлин – 2:0 над Унион.

Сега за дебютанта в елита предстои още един голям мач – столично дерби с Херта. По-рано през сезона Унион спечели сблъсъка с 1:0 и се представя отлично, когато гостува на Олимпийския стадион в Берлин. На него съперниците имат два мача от Втора Бундеслига, в които гостите не познават вкуса на загубата – 2:2 през 2013 г. и победа с 2:1 през 2012 г. Херта обаче е в приповдигнато настроение след успеха с 3:0 като гост над Хофенхайм. Интересното е, че столичани са съседи и в класирането, като "синьо-белите" имат само точка повече от Унион, което прави изхода на срещата още по-неясен.

 

Байерн ще се опита да задържи аванса си на върха срещу Айнтрахт Франкфурт. Миналогодишният  1/2-финалист в Лига Европа се намира в тежка криза и е в серия от четири поредни загуби в първенството с голова разлика 2:13. Баварците са на другия полюс и изглежда, че принудителната пауза заради пандемията от коронавирус не им влияе. Хегемонът в Германия е в убийствена серия от 16 поредни мача без загуба във всички турнири, 15 от които спечели и направи 0:0 у дома с РазенБалшпорт Лайпциг. Отделно Байерн спечели десетте си последни домакинства на Айнтрахт за първенство, като за последно гостите на паднаха през 2007 г. след геройско 0:0.

Борусия Дортмунд отново се очертава като основния преследвач на Байерн в битката за Сребърната салатиера. Рурците обаче имат трудно гостуване на Волфсбург, който се е устремил към местата, даващи право на участие в евротурнирите. По-рано през сезона Дортмунд разби "Вълците" с 3:0 на "Сигнал Идуна Парк" и спечели последните си четири визити на "Фолксваген Арена" с голова разлика 11:2.

Програмата за седмицата:

Германия, Бундеслига, 27-ми кръг

Петък от 21.30 часа:
Херта Берлин – Унион Берлин

Събота от 16.30 часа:
Борусия Мьонхенгладбах – Байер Леверкузен
Фрайбург – Вердер Бремен
Падерборн – Хофенхайм
Волфсбург – Борусия Дортмунд

От 19.30 часа:
Байерн Мюнхен – Айнтрахт Франкфурт

Неделя от 14.30 часа:
Шалке – Аугсбург

От 16.30 часа:
Майнц – РБ Лайпциг

От 19.00 часа:
Кьолн – Фортуна