Снайперистът на Байерн Мюнхен Роберт Левандовски е звездата на Шампионската лига през настоящия сезон, след като отбеляза 13 гола само за 617 минути на терена. Това ще рече, че се разписва средно на всеки 47 минути в надпреварата. 

Общо в Турнира на богатите полякът се е разписвал 66 пъти, пред него са само Раул Гонсалес, Лео Меси и Кристиано Роналдо. И тримата са печелили трофея, което все още липсва във визитката на Роберт.

Най-паметен за Левандовски е мачът срещу Реал Мадрид през април 2013-а, когато полякът се разписва 4 пъти в мрежата на мадридчани. Общо във вратата на Кралския клуб има 6 попадения, което е повече от всеки друг съперник в ШЛ. 

Цървена звезда също трепери от него - сърбите 5 пъти са вадили топката от своята мрежа в сблъсъци срещу поляка (1 гол в Мюнхен и 4 в Белград). Това включва и 12-минутен хеттрик. Роберт се разписва средно на 33 минути и 24 секунди срещу звездашите, пише "Тема спорт".

Общо Левандовски има 73 гола в ШЛ и ЛЕ (Купата на УЕФА), а те са били постигнати в 111 мача и 8829 игрови минути. Най-много се е разписвал срещу англичани и испанци - по 10 пъти, а срещу италианци е бил точен само 2 пъти. По 8 гола има срещу гърци и нидерландци.

Интересното е, че Левандовски е много по-резултатен през вторите полувремена. Той се е разписвал 43 пъти след почивката и 29 пъти през първите полувремена.

ФАКТИ ЗА ЛЕВАНДОВСКИ

* Севиля е бил най-трудният съперник за Левандовски в Европа. Полякът 4 пъти се е изправял срещу андалусийци (по два пъти с екипите на Борусия Д и Байерн), но не се е разписвал нито веднъж срещу този опонент.
* ЦСКА Москва пък е с най-много минути без допуснато попадение в двубоите си срещу Левандовски - 224.
* 11 от попаденията на Роберт Левандовски в ШЛ са от дузпи.
* Роберт има 66 гола в 87 мача в ШЛ, отбелязал е и 7 пъти в 24 срещи за Купата на УЕФА/Лига Европа, включително и квалификации.
* С екипа на Лех Познан Левандовски се е разписвал 6 пъти в Европа (16 двубоя), за Дортмунд е с 18 гола (36 мача), а за Байерн - 49 попадения в 59 срещи.