Байерн Мюнхен се класира убедително на полуфиналите в Шампионската лига, размазвайки Барселона по невиждан начин с 8:2 на неутралния терен на стадион "Луж" в Лисабон.

Томас Мюлер откри резултата още в четвъртата минута, но малко след това съотборникът му Давид Алаба си заби нещастен автогол.

Лео Меси нацели гредата при смут в отбраната на баварците, които се съвзеха набързо и постепенно наложиха волята си. Само в рамките на десет минути каталунците глътнаха още три гола, дело на Иван Перишич, Серж Гнабри и Мюлер.

Десетина минути след почивката Луис Суарес върна "блаугранас" в мача, но малко след това Джошуа Кимих възстанови разликата от три попадения с петия гол във вратата на тер Стеген тази вечер.

В заключителната част на мача Байерн отново се развихри. Роберт Левандовски също записа името си сред реализаторите, а още два гола добави Филипе Коутиньо, който е собственост на Барса.

На полуфиналите Байерн Мюнхен излиза срещу победителя от утрешната четвъртфинална двойка Манчестър Сити - Лион.


Още в третата минута Барса стигна до интересна ситуация - Сержи Роберто спринтира отдясно и центрира по земя в наказателното поле, където Джером Боатенг с върха на обувката си попречи на топката да стигне до Луис Суарес.

Отговорът на Байерн беше мълниеносен и секунди по-късно топката се озова в мрежата зад Марк-Андре тер Стеген. Томас Мюлер чукна към Роберт Левандовски, който му спря топката в пеналта и германецът нанесе безпощаден удар с левия крак.

Радостта на баварците беше краткотрайна, защото в седмата минута "комбинацията" между Алба и Алаба матира Мануел Нойер. Бекът на Барса центрира отляво и шефът на защитата на мюнхенци направи нескопосан опит да изчисти, забивайки кълбото в собствената си врата!

Напрегнатите моменти продължаваха, защото малко след спасяването на Нойер срещу излезлия сам срещу него Луис Суарес се стигна и до удар в гредата. Меси центрира меко, но никой не засече топката и тя се отби в левия страничен стълб!

След вихреното начало дойде и период на затишие, в който на няколко пъти германците залагаха на неуспешни центрирания в наказателното поле на противника си. В средата на първата част Лео Меси осъществи хубав пробив, залъга защитата и стреля технично, но Нойер не бе затруднен.

Баварският колос намери точния отговор и малко след това си върна аванса в резултата. Серж Гнабри пусна вляво за набралия скорост Иван Перишич, който препарира тер Стеген с плътен диагонален изстрел с левачката.

Тер Стеген направи важно спасяване с крак при удара отблизо на Левандовски, но германският вратар нямаше какво да стори при следващата акция на баварците. Леон Горецка копна въртеливо за Серж Гнабри, който излезе срещу тер Стеген и прати топката в мрежата зад него.

Каталунците видимо бяха в тежък нокдаун, защото груба грешка на тер Стеген и защитата пред него остави Левандовски сам срещу вратаря. Полякът обаче заложи на силата и пропусна след намесата на Марк-Андре.

Испанският колос обаче "глътна" четвърти гол при поредната опасна акция на Байерн. Този път топката стигна до Джошуа Кимих отдясно и той намери Мюлер на близката греда. За световния шампион от Мондиал 2014 остана да чукне в близкия ъгъл.

Попадение на Левандовски малко след почивката беше отменено заради засада, тъй като Томас Мюлер се намираше зад защитата на испанците при паса към него.

Точно когато изглеждаше, че разгромът за Барса ще бъде пълен съвсем скоро, "блаугранас" върнаха едно попадение. Лео Меси разтегли с дълъг пас към Жорди Алба, който си спря добре и пусна за Луис Суарес. Уругваецът много хитро финтира защитата на Байерн и заби кълбото в долния десен ъгъл - 2:4!

Като цяло второто полувреме беше лишено от ритъма на първото и след паузата вече я нямаше лекотата, с която действаха двата отбора. Все по-често се виждаха тактически нарушения и ритници.

В средата на второто полувреме страхотен пробив отляво на Алфонсо Дейвис вцепени защитата на Барса, която само изгледа как младият канадец стига до аутлинията и връща назад към Джошуа Кимих. За германеца остана лукса само да намери опразнената врата.

Тер Стеген спаси своите от пълен резил малко след това, когато спаси тупалката на Серж Гнабри. Секунди по-рано и влезлият като резерва Кингсли Коман пропусна да порази целта. Четвърт час преди края на редовното време на отсрещната врата Нойер улови шут на Меси.

Резилът за Барса стана пълен в 82-ата минута, в която голмайсторът на Байерн Роберт Левандовски най-после успя да се разпише. Полякът засече центриране отляво на Филипе Коутиньо и дори видеосистемата за видеоповторение VAR не успя да спаси честта на Барса.

Гаврата обаче не беше приключила, защото в заключителната част на мача по ирония на съдбата два гола вкара Филипе Коутиньо, който е собственост на Барса и трябва да се завърне на "Ноу Камп" още този месец.

Барселона - Байерн Мюнхен 2:8
0:1 Томас Мюлер - 4'
1:1 Давид Алаба - 7', автогол
1:2 Иван Перишич - 21'
1:3 Серж Гнабри - 27'
1:4 Томас Мюлер - 31'
2:4 Луис Суарес - 57'
2:5 Джошуа Кимих - 63'
2:6 Роберт Левандовски - 82'
2:7 Филипе Коутиньо - 85'
2:8 Филипе Коутиньо - 89'