Германският хегемон Байерн Мюнхен за втори път в историята си спечели требъл, след като на финала в Шампионска лига победи с 1:0 ПСЖ в Лисабон.

В герой за баварците се превърна юношата на парижани Кингсли Коман, който заби единствения гол в големия сблъсък. Това стана в 60-ата минута след асистенция на Джошуа Кимих.

Така Байерн за шести път в своята история покори Европа и се изравни на 3-то място в класацията с досегашния първенец на Стария континент Ливърпул. Германците обаче сториха това по знаменит начин – само с победи (11 от 11 при голова разлика 43:8), нещо, което не беше постигано от никой друг, даже и от краля на турнира Реал Мадрид.

Това беше и 21-ва поредна победа на Байерн във всички надпревари. Освен това от началото на календарната година отборът още не познава вкуса на загубата – 25 успеха в 26 мача, като единствено РБ Лайпциг не падна от мюнхенци – 2:2 в Бундеслигата.

ПСЖ пък пропусна големия си шанс за първи път да спечели Шампионска лига още в дебютното си участие на финал. Това стана най-вече заради пропуските на Неймар и Килиан Мбапе през първото полувреме. Двамата най-скъпи футболисти в света бяха отчаяни от Мануел Нойер. 


На вратата на ПСЖ застана Кейлор Навас, който до последно беше под въпрос за големия мач. В центъра на защитата действаха опитният Тиаго Силва и Преснел Кимпембе, а отляво беше поставен бившият футболист на Байерн Хуан Бернат. Марко Верати, който имаше проблеми, остана на резервната скамейка. В предни позиции Томас Тухел заложи на Анхел Ди Мария, Килиан Мбапе и Неймар.

Джером Боатенг до последно беше под въпрос заради мускулна травма, но Ханзи Флик го пусна в игра от 1-ата минута. Атаката поведе Роберт Левандовски, който през този сезон преди финала имаше 15 гола в Шампионска лига. Зад него действаха Серж Гнабри, Томас Мюлер и Кингсли Коман. Юношата на ПСЖ беше предпочетен пред Иван Перишич, който седна на пейката.

Големият финал започна предпазливо, но след четвърт час игра двата отбора рязко вдигнаха оборотите и положенията започнаха да валят едно след друго. Първо на два пъти удари на Килиан Мбапе бяха блокирани, а в 18-ата минута Неймар не откри като по чудо. Бразилският национал беше изведен сам срещу Мануел Нойер, но вратарят с превъзходна намеса спаси.

4 минути по-късно Роберт Левандовски получи прехвърлящо подаване и шутира около точката за дузпата, но лявата греда спаси Кейлор Навас. После Анхел Ди Мария не уцели вратата от изгодно положение, а в 28-ата минута Андер Ерера отправи далечна тупалка, която профуча на сантиметри от целта. След половин час игра Левандовски получи центриране на границата на вратарското поле и от трудна позиция засече с глава, но Навас спаси.

В самия край на полувремето ПСЖ пропусна златна възможност да поведе след чутовна грешка в защитата на Байерн. Давид Алаба буквално изведе Мбапе на чиста позиция. 21-годишната звезда направи двойно подаване с Ерера и шутира, но слабо и Нойер спаси. После германците имаха претенции за дузпа, които не бяха уважени от съдийската бригада.

Втората част започна спокойно, но след час игра Байерн поведе след продължителна атака. Тогава Джошуа Кимих центрира в наказателното поле, където Кингсли Коман хладнокръвно засече с глава в горния десен ъгъл за 1:0 за баварците!  В 69-ата минута ПСЖ пропусна да изравни. Анхел Ди Мария с брилянтно подаване изведе Маркиньос, който стреля, но отново Нойер се оказа последна преграда пред гола, след като изби с крак.

Натискът на ПСЖ продължи и в 74-ата минута Неймар шутира от дистанция към горния ляв ъгъл, но в аут. До края французите така и не успяха да изравнят и загубиха големия мач. 

ПСЖ – Байерн Мюнхен 0:1

Голмайстор: 0:1 Коман (60)

ПСЖ: Навас, Керер, Силва, Кимпембе, Бернат (80-Курзува), Маркиньос, Ерера (72-Дракслер), Паредес (65-Верати), Ди Мария (80-Чупо-Мотинг), Неймар, Мбапе
Треньор: Томас Тухел

Байерн: Нойер, Кимих, Боатенг (25-Зюле), Алаба, Дейвис, Горетцка, Тиаго, Гнабри (68-Коутиньо), Мюлер, Коман (68-Перишич), Левандовски
Треньор: Ханзи Флик

Ст.: "Ещадио да Луж"
Съдия: Даниеле Орсато (Италия)
Жълти картони: Паредес, Неймар (ПСЖ); Дейвис, Гнабри, Зюле, Мюлер (Байерн)