Време е за големия финал в Шампионска лига! Един срещу друг се изправят два клуба с коренно различни философии – богаташите от ПСЖ, които не се свенят да плащат колосални суми за нови футболисти и Байерн Мюнхен, чиято най-скъпа покупка е скромните на фона на днешните цени 80 млн. евро.

Статистиката между двата отбора в турнира е в полза на ПСЖ: 5 победи срещу 3 загуби при голова разлика 12:11. Всички мачове помежду им обаче са от груповата фаза, а на ПСЖ му бяха нужни 110 срещи в КЕШ/ШЛ, за да стигне до финал – най-много от всички отбори, класирали се до първия си директен двубой за трофея.

 

От своя страна Байерн се стреми да се присъедини към Ливърпул като третият най-успешен клуб в Шампионска лига. Баварците имат 5 трофея от 10 финала, а мърсисайдци са с 6. Убедителен лидер е Реал Мадрид (13), следван от Милан (7).

На вратата на ПСЖ застава Кейлор Навас, който до последно беше под въпрос за големия мач. В центъра на защитата действат опитният Тиаго Силва и Преснел Кимпембе, а отляво е поставен бившият футболист на Байерн Хуан Бернат. Марко Верати, който имаше проблеми, е на резервната скамейка. В предни позиции Томас Тухел залага на Анхел Ди Мария, Килиан Мбапе и Неймар.

Джером Боатенг до последно беше под въпрос заради мускулна травма, но Ханзи Флик залага на него от 1-ата минута. Атаката повежда Роберт Левандовски, който през този сезон има 15 гола в Шампионска лига. Зад него действат Серж Гнабри, Томас Мюлер и Кингсли Коман. Юношата на ПСЖ е предпочетен пред Иван Перишич, който сяда на пейката. 

Гледайте мача на живо от този линк 

ПСЖ – Байерн Мюнхен 0:1

Голмайстор: 0:1 Коман (60)

ПСЖ: Навас, Керер, Силва, Кимпембе, Бернат (80-Курзува), Маркиньос, Ерера (72-Дракслер), Паредес (65-Верати), Ди Мария (80-Чупо-Мотинг), Неймар, Мбапе
Треньор: Томас Тухел

Байерн: Нойер, Кимих, Боатенг (25-Зюле), Алаба, Дейвис, Горетцка, Тиаго, Гнабри (68-Коутиньо), Мюлер, Коман (68-Перишич), Левандовски
Треньор: Ханзи Флик

Ст.: "Ещадио да Луж"
Съдия: Даниеле Орсато (Италия)
Жълти картони: Паредес, Неймар (ПСЖ); Дейвис, Гнабри, Зюле, Мюлер (Байерн)

Най-интересното по минути:

1' Начало на големия финал. 

7' Неточен удар на Алкантара. Изпълнението му нямаше как да е по-лошо, дори и със завързани очи. Топката отиде в трибуните.

10' Керер центрира остро от десния фланг, но топката е избита в корнер. След късото изпълнение Неймар завърта топката опасно, но защитата на Байерн се справи.

12' Двата отбора определено започват предпазливо финала и не поемат никакви рискове.

14' Добра възможност за ПСЖ. Мбапе се озова на добра позиция и стреля, но Горецка блокира удара.

15' НОВ ШАНС ПРЕД МБАПЕ! Нападателят овладя дълго подаване, поглежда към вратата и стреля, но Кимих застана на пътя на топката в решаващия момент. 

18' ГРАНДИОЗЕН ПРОПУСК ЗА ПСЖ! Неймар е изведен с прецизен пас, който разсече защитата. Бразилската звезда шутира в долния десен ъгъл, но вратарят се хвърли по превъзходен начин, за да го спре. Топката се върна в Неймар, който се опита да намери Ди Мария, но отново Нойер изби.

22' ГРЕДА ЗА БАЙЕРН! Левандовски получи прехвърлящо подаване, завъртя се и шутира около точката за дузпата, но в левия стълб на Навас.

24' ШОУТО В ЛИСАБОН СТАВА ПЪЛНО! Ди Мария пое късо подаване, навлезе в наказателното поле, но над напречната греда.

25' Принудителна смяна за Байерн. Контузеният Боатенг напуска за сметка на Зюле.

28' НОВ ПРОПУСК ЗА ПСЖ! Топката е отбита до Ерера, чийто удар от дистанция минава на косъм от дясната греда.

30' ПОРЕДЕН ПРОПУСК ВЪВ ФИНАЛА! Левандовски засече центриране на вратарското поле и от трудна позиция засече с глава. Навас обаче беше на мястото си. 

45' БАЙЕРН ОЦЕЛЯ КАТО ПО ЧУДО! Алаба буквално изведе Мбапе с неточно подаване в наказателното поле, нападателят направи двойно подаване с Ерера, но ударът му не беше добър и Нойер спаси.

45' ПРЕТЕНЦИИ ЗА ДУЗПА за Байерн, но съдията не посочи бялата точка.

45' Край на първото полувреме. 

46' Начало на второто полувреме.

54' Горецка стреля от дистанция, топката рикошира в Маркиньос, след което Навас улови.

60' ГОООЛ! Байерн повежда! След продължителна атака Кимих центрира в наказателното поле, където Коман хладнокръвно засече с глава в горния десен ъгъл за 1:0 за баварците!

62' ПРОПУСК ЗА БАВАРЦИТЕ! Коман засече от движение от чиста позиция, но Тиаго Силва изби. Повторенията показаха, че топката така или иначе нямаше да влезе във вратата. 

67' Остро центриране на Ди Мария, но Мбапе не успява да засече и Нойер лови.

69' ГОЛЯМ ПРОПУСК ЗА ПСЖ! Ди Мария с брилянтно подаване изведе Маркиньос, който стреля, но отново Нойер се оказа последна преграда пред гола, след като изби с крак.

74' Далечен удар на Неймар излиза в аут.

89' Мбапе не успя да намери никого в наказателното поле след центриране.

90' ПРОПУСК ЗА ПСЖ! Неймар пуска остро подаване, но няма кой да засече топката. 

90' Край на мача. Байерн покори Европа!