ПСЖ – Байерн Мюнхен, финал в Шампионска лига, ст.: "Ещадио да Луж", начало: 22:00 часа наше време, на живо в Gol.bg

Вероятни състави:

ПСЖ: Рико, Керер, Силва, Кимпембе, Бернат, Верати, Маркиньос, Ерера, Ди Мария, Неймар, Мбапе
С проблеми: Навас, Курзава
Треньор: Томас Тухел

Байерн: Нойер, Кимих, Боатенг, Алаба, Дейвис, Горецка, Тиаго, Перишич, Мюлер, Гнабри, Левандовски
С проблеми: Боатенг
Треньор: Ханзи Флик

Прогноза на Gol.bg:

Време е за големия финал в Шампионска лига! Един срещу друг се изправят два клуба с коренно различни философии – богаташите от ПСЖ, които не се свенят да плащат колосални суми за нови футболисти и Байерн Мюнхен, чиято най-скъпа покупка е скромните на фона на днешните цени 80 млн. евро.

Въпреки това баварците са сочени за лек фаворит в големия мач. Причината за това е страховитата форма, в която се намират възпитаниците на Томас Тухел. На 1/4-финалите прегазиха Барселона на Лео Меси с историческото 8:2, а след това елиминираха и палача на Ювентус и Манчестър Сити – Олимпик Лион, след 3:0. През този сезон Байерн има 10 победи от 10 мача в Шампионска лига с внушителната голова разлика 42:8.

Над всички е Роберт Левандовски, който заби 15 гола до момента в турнира и е на 2 от рекорда на Кристиано Роналдо, който може да бъде изравнен именно в големия финал. ПСЖ има далеч по-скромна история и това е дебютно участие за отбора в мач №1 на Европа. Парижани спечелиха и само 1 от общо 3-те си финала на Стария континент до момента – с 1:0 над Рапид Виена през 1996 г. за КНК. През същата година губят от Юве за Суперкупата, а 12 месеца по-късно Барса ги побеждава с 1:0 за Купата на УЕФА.

От своя страна Байерн се стреми да се присъедини към Ливърпул като третият най-успешен клуб в Шампионска лига. Баварците имат 5 трофея от 10 финала, а мърсисайдци са с 6. Убедителен лидер е Реал Мадрид (13), следван от Милан (7).

Статистиката между двата отбора в турнира е в полза на ПСЖ: 5 победи срещу 3 загуби при голова разлика 12:11. Всички мачове помежду им обаче са от груповата фаза, а на ПСЖ му бяха нужни 110 срещи в КЕШ/ШЛ, за да стигне до финал – най-много от всички отбори, класирали се до първия си директен двубой за трофея.

Нашата прогноза е, че ще има голове и в двете врати, но фамозната форма от 28 победи и 1 равенство и по-големият опит ще се окажат решаващи за победата на Байерн.

Прогноза: ПСЖ – Байерн 1:3