Тази вечер е големият финал в Лига Европа. Точно 22:00 часа българско време отборите на Виляреал и Манчестър Юнайтед ще се изправят един срещу друг в решаващата битка за големия трофей. Всеки от двата тима иска отчаяно това отличие, но само един ще ликува след края на двубоя.

Срещата ще се изиграе на "Гданск Стейдиъм" в едноименния полски град. Заради пандемията от Covid-19, бе взето решение само 25% от капацитета на стадиона да бъде запълнен, което означава, че мачът на живо ще наблюдават около 9500 зрители, съобщава БНР.

Макар да има доста опит по европейските терени, за Виляреал това ще бъде първо участие на голям финал в някой от турнирите на УЕФА. Затова всички фенове на отбора мечтаят той да направи и последната крачка и да пребори фаворита Манчестър Юнайтед. "Жълтата подводница" разполага с достатъчно качествени футболисти в състава си и можем да очакваме да създаде големи трудности на "Червените дяволи".

Да не забравяме, че начело на испанския тим е Унай Емери. Опитният наставник знае как се печели в този турнир. Той успя да вдигне трофея три поредни пъти със Севиля (2013-14, 2014-15 и 2015-16). Освен това той има и един загубен финал с Арсенал през сезон 2018-19.

От другата страна е Манчестър Юнайтед. "Червените дяволи" са шампиони в турнира от сезон 2016-17, а освен това са и трикратен носител на трофея в Шампионската лига (КЕШ), а веднъж са печелили и Купата на носителите на купи. Така че отборът със сигурност е по-опитният от двата на финала и е фаворит за спечелване на титлата.

Оле Гунар Солскяер успя да изгради доста добър отбор откакто пое "Червените дяволи" в края на 2018 година. Това, което му липва обаче е трофей. Затова той отчаяно се надява днес да бъде денят, в който ще изведе отбора до първото голямо отличие, с което ще направи важна крачка напред в израстването си като наставник, а и към развитието на тима.

Любопитен факт е, че двата тима досега са изиграли четири мача помежду си, в които не са си отбелязали нито един гол. И четирите сблъсъка са в груповата фаза на Шампионската лига, съответно през 2005 и през 2008 година, като всеки от тях завършва 0:0, независимо, че са доста оспорвани и изпъстрени с греди и червени картони.

Виляреал може да се похвали с третата най-силна атака в Лига Европа с 27 отбелязани гола, както и с най-добрата защита, със 7 "сухи" мрежи през кампанията.

За Манчестър Юнайтед пък един интересен факт може да се окаже от голяма полза. "Червените дяволи" се водят символичен гост в този мач, а както знаем, възпитаниците на Солскяер са по-силни именно в гостуванията си през този сезон, като не допуснаха нито една загуба далеч от дома в Премиър лийг.

Треньорът на Виляреал Унай Емери не може да използва довечера трайно контузените Висенте Ибора и Самуел Чуквуезе. За сметка на това Жуан Фойт ще бъдат на линия, както и изтърпелия наказанието си Етиен Капу.

В състава на Юнайтед големият проблем си остава около капитана Хари Магуайър. Той все още не е напълно възстановен от травмата в глезена и е изглежда няма да влезе в игра, макар да бе включен в групата за мача.