Финалът на философиите е факт! За трона на европейския футболен крал ще се борят два коренно различни отбора - "Байерн" и "Пари Сен Жермен". И двата тима се класираха с по 3:0 - срещу "Лион" и "Лайпциг".

Съперниците са от две различни планети. Ули Хьонес, вече почетен президент на "Байерн", години наред се бори за нормалността във футбола. С други думи - да няма отбори като "Пари Сен Жермен" и "Манчестър Сити". Баварците нямат мажоритарен акционер, издържат се от големи спонсори и многобройни фенове. Управлението е в ръцете на клубни легенди начело с Франц Бекенбауер, Хьонес, Карл-Хайнц Румениге, Оливер Кан и Хасан Салихамиджич. Докато още бе на върха на пирамидата, Хьонес се закле, че баварците няма да правят трансфер от 100 милиона евро.

От другата страна "Пари Сен Жермен" не само е млад клуб, основан през 1970-а. От една декада е собственост на катарски шейхове, а президент е Насер Ал-Хелайфи, който вече е и в управата на УЕФА. В "Пари Сен Жермен" играят двамата най-скъпи футболисти в света - Неймар (222 млн. евро) и Килиън Мбапе (180 млн. евро). Анхел ди Мария струва 50 милиона, Мауро Икарди е 70, Юлиян Дракслер и Тиаго Силва са по 42, Леандро Паредес е 47, Тило Керер е 37... 
"Байерн" е на другия полюс.

Най-скъпият Люка Ернандес струва 80 милиона евро и отдавна е обявен за провал. Най-големите звезди са по 0 евро - Роберт Левандовски, Томас Мюлер, Дейвид Алаба и Леон Горецка, а героят от полуфинала с "Лион" - Серж Гнабри е 8 млн. Цената на детето чудо Алфонсо Дейвис вече е над 100, но бе купен за 15. Стълбът в защитата Джером Боатенг е 13, а вратарят Мануел Нойер - 25.

Материал на в-к Труд