Добре смазана машина. Това определение за прекрасно играещ немски отбор се превърна в нещо като клише в последните години. Но как по друг начин може да опишеш това, в което се превърна Байерн (Мюнхен) за по-малко от 9 месеца.

Броенето започна от назначаването на Ханс Дитер Хлик за треньор на тима. Преди това баварците не бяха отбор. Точно бяха загубили с 1:5 от Айнтрахт (Франкфурт) и изглеждаше така, че Бундеслигата най-накрая ще има друг шампион. 37 мача и 33 победи по-късно Байерн е първият отбор от големите първенства в Европа след 2015 година, който направи требъл – титла, купа и Шампионска лига. Грандът от Мюнхен повтори постижението си от 2013 година.

И отново се връщаме на Ханзи Флик. 33 победи в 37 мача. Или процентно казано 91.6. 110 вкарани гола и спечелен трофей на всеки 12 мача. Фантазия! Честно казано, няма по-заслужен победител в Шампионската лига от Байерн. 11 победи в 11 мача – нещо невиждано досега в турнира на богатите. Удивителна победа със 7:2 над Тотнъм като гост. Впечатляващ успех с 3:0 като гост на Челси. Убийственото 8:2 над Барселона в четвъртфиналите. А след това и прекрасно изиграните в тактическо отношение мачове с французите – 3:0 над Лион в полуфинала и 1:0 над ПСЖ вчера вечерта. Да, парижани имаха 2-3 много чисти положения и големите звезди на тима Неймар и Килиан Мбапе определено са длъжници. Но трябва да подчертаем и прекрасните изяви на вратата на Мануел Нойер. На 34 години Нойер доказа защо е смятан за един от най-добрите вратари в света. А защо не и най-добрият?

И като заговорихме за герои, в Байерн е пълно с такива. Откритието обаче е едно 19-годишно момче, чиято мечта бе сбъдната вчера в Лисабон. Алфонсо Дейвис. Роден през 2000 година в….бежански лагер в Гана. Родителите му търсят по-добър живот, имигрирайки в Канада през 2005 г. Десетина години по-късно Алфонсо Дейвис е най-младият футболист, взел участие в МЛС, а през 2017-та е рекордният трансфер на играч от първенството на САЩ и Канада – около 15 млн. евро в Байерн. Следващите стъпки в развитието на канадеца са като за Холивудски филм – титла в дебютния му сезон, а сега и триумф в Шампионската лига.

„Това е за всеки, който преследва мечтите си и никога не се предава. Може да изглежда невъзможно, но просто продължавате да го търсите и да го искате. Кой можеше да каже, че едно момче от Канада, от Едмънтън, Албърта, ще постигне това. Повечето хора дори не знаят къде се намира това. Там вали сняг, много е студено – говоря за -40 градуса. А сега това момче е победител в Шампионската лига“, описа прекрасно пътя си Алфонсо Дейвис.

Разбира се, канадецът имаше щастието да попадне в перфектната среда. В отбор, изграден от страхотни преди всичко личности. Мануел Нойер, Йошуа Кимих, Лион Горетцка, Томас Мюлер, Серж Грабри и разбира се, Роберт Левандовски.

Няколко думи и за поляка. Според мнозина, големият губещ от това, че Златната топка няма да бъде връчена тази година. 55 гола и 10 асистенции в 46 мача. Голмайстор и шампион а Бундеслигата, на Купата на Германия и на Шампионската лига. Най-резултатният футболист в Европа, като далеч зад него са Чиро Имобиле от Лацио с 39 гола и Кристиано Роналдо от Ювентус с 37.

В Шампионската лига Левандовски вкара 15 гола, като прекъсна серията си от 9 поредни мача с гол във вчерашния финал. Вчера пък сантиметри го разделиха от 16-ти гол в турнира, когато в края на първото полувреме удари греда.

Байерн (Мюнхен) заслужи своята слава и доказа, че във футбола парите не са всичко. Да, нужни са, но без колектив, дисциплина и много труд нещата не стават. А това са важните компоненти, за да бъде добре смазана една машина.

Материал на БНР