Набралият бясна скорост Байерн Мюнхен грабна и Суперкупата на УЕФА, побеждавайки Севиля с 2:1 след продължения в унгарската столица Будапеща.

Възпитаниците на Хулен Лопетеги откриха резултата в 13-ата минута чрез Лукас Окампос, реализирал много спорна дузпа, отсъдена от рефера Антъни Тейлър.

Хегемонът на Германия и цяла Европа не се стресна и продължаваше да контролира играта, за да стигне до заслужено изравняване двайсетина минути по-късно, когато Леон Горецка матира противника след подаване на Роберт Левандовски.

След почивката попадения на Левандовски и Лерой Сане бяха отменени, съответно заради засада и нарушение в атака на поляка. 

Срещата влезе в продължения и в 104-ата минута момчетата на Ханзи Флик сътвориха пълен обрат. Влезлият малко по-рано като смяна Хави Мартинес вкара с глава и донесе четвърто отличие за отбора си тази година след титлата в Бундеслигата, Купата на Германия и трофея в Шампионската лига.

За Байерн това е втора Суперкупа на Европа от общо пет опита, докато Севиля записа пето поражение в общо шестия си мач за отличието.


Двата отбора започнаха на много високи обороти още от началния съдийски сигнал на стадион "Пушкаш Арена" и германците имаха леко превъзходство, но техният противник успяваше да се справи в дефанзивен план и дори пресираше дълбоко при всяка възможност.

Смелата игра на Севиля нарушаваше ритъма на европейския първенец и той не можеше да сътвори нищо съществено, но все пак в по-голяма част действията се развиваха в половината на андалусийци.

Десетина минути след началото реферът Антъни Тейлър отсъди спорна дузпа за Севиля, маркирайки нарушение на Давид Алаба срещу Иван Ракитич в малкото наказателно поле. Лукас Окампос пое отговорността и прати кълбото в долния ляв ъгъл, успявайки да излъже втурналия се в другата посока Мануел Нойер.

В средата на първото полувреме дойде големият пропуск на Томас Мюлер, озовал се на фронтална позиция при ниското центриране отдясно на Роберт Левандовски. Шутът от движение на германеца не се оказа добър, а и не последва нищо сериозно при изпълнението на корнера.

Отлична възможност получи и десният бек на Байерн Бенжамен Павар, който беше изпуснат в наказателното поле. Световният шампион заложи на диагонален изстрел от движение след паса на Мюлер, но би покрай левия страничен стълб. Секунди преди изтичането на половин час игра Левандовски излезе сам срещу вратаря със защитник на гърба и би слабо в ръцете на Боно.

В 34-ата минута Левандовски се реваншира, а Байерн заслужено изравни резултата. Голмайсторът на всички фронтове от миналия сезон свали топката по майсторски начин за връхлитащия Леон Горецка и германецът вкара с технично изпълнение около точката на дузпата. Заслуга за попадението имаше и Томас Мюлер, "хвърлил" разкошен пас с външен фалц към поляка.

Веднага след почивката номинираният за Играч на сезона на УЕФА вратар Мануел Нойер показа класата си, правейки чудесно спасяване при удара от движение на Люк де Йонг. На отсрещната врата Левандовски матира защитата на Севиля след комбинация с Мюлер, но системата за видеоповторение VAR отмени гола заради тънка засада.

Страховит снаряд на Серж Гнабри извън наказателното поле беше спасен от Боно, а при опита за добавка Лерой Сане уцели тялото на бранител. В средата на второто полувреме беше отменено още едно попадение на мюнхенци, като този път Сане беше отказан заради нарушение в атака на Левандовски.

Последва много силен период за баварския колос, в който положенията валяха пред Боно, но топката не влизаше в мрежата зад него. Така напук на случващото се на терена, Севиля можеше да нанесе изненадващ и много тежък късен удар в 87-ата минута. Ен-Несири излезе очи в очи с Мануел Нойер след светкавична контра на своите, но германският страж спаси с една ръка насочения в долния му десен ъгъл шут.

Двубоят влезе в продължения и Ен-Несири направи нов пропуск. Този път неговият удар в долния ляв ъгъл беше спасен с крак от Нойер, а после в помощ на вратаря се яви и страничната греда!

В 104-ата минута "железният" боец на Байерн Хави Мартинес показа защо има на сметката си два требъла с клуба. Появилият се само пет минути по-рано като смяна испанец направи успешна добавка с глава, след като Боно бе направил спасяване отблизо след изпълнение на корнер.

Във второто продължение не се случи нищо съществено и баварският колос грабна четвъртия си трофей за календарната 2020 година.


Байерн Мюнхен - Севиля 2:1

0:1 Лукас Окампос - 13', дузпа
1:1 Леон Горецка - 34'
2:1 Хави Мартинес - 104'