Не толкова отдавна Байерн беше в руини. 2012 година: вицешампион, унизен с 2:5 от Борусия Дортмунд във финала за Купата на Германия, тежко ранен и от загубата след дузпи от Челси във финала на Шампионската лига у дома. 

И тогава по желание на треньора Юп Хайнкес бе привлечен Хавиер Мартинес. Рекорден трансфер №23 в Бундеслигата. Испанецът, когото почти никой футболен фен в Германия не познаваше, струваше 40 млн. евро.

40 милиона за дефанзивен халф? Като спасител на Байерн? Аз също имах големи съмнения. Днес трябва обаче да кажем - САМО 40 милиона евро. Защото Мартинес не е като никой друг.

8 години Байерн, 8 пъти шампион, включително и два требъла. Уникален в историята на Бундеслигата. На терена: стабилност, упорита работа, екипен дух, сила в дуелите и сърцето. Извън терена: скромност, 100 процента коректност и липса на скандали.

И когато беше почти забравен, той се появи като златен жокер в спора за Суперкупата на Европа. Суперпрофесионалист, който се раздава до последната секунда.

Мартинес е от онези футболисти, които напълно отговарят на модел за подражание. Съотношението цена-качество винаги е било перфектно за него.

Играчи като Хави биха направили Бундеслигата още по-добра. Ако преминаването в Билбао се осъществи, тази невероятна личност няма да липсва само на феновете на Байерн.

Грасиас, Мартинес!


ХАВИ МАРТИНЕС - 25 трофея 
Шампион на Германия – 8 пъти
Купа на Германия - 5 пъти
Суперкупа на Германия – 4 пъти
Купа на краля – 1 път
Шампионска лига – 2 пъти
Суперкупа на Европа – 2 пъти
Световно клубно първенство – 1 път
Световен шампион – 1 път
Европейски шампион – 1 път


Матиас Брюгелман, „Билд”
Превод на "Тема спорт"