Байерн Мюнхен ще зимува по традиция на върха в Германия, след като обърна Байер Леверкузен с 2:1 в дербито на 13-ия кръг в германската Бундеслига, играно на стадион "БайАрена".

Герой за шампионите стана Играч №1 на ФИФА за 2020 година Роберт Левандовски, който вкара и двата гола, като вторият дойде дълбоко в добавеното време.

"Аспирините" показаха още от самото начало, че няма нищо случайно в заеманото от тях първо място преди кръга. Патрик Шик откри резултата в 14-ата минута с невероятно воле, а после негов гол беше отменен заради изключително тънка засада.

Възпитаниците на Петер Бос доминираха почти до края на първата част, но в 43-ата минута Байерн изравни при първия си точен удар в срещата. Безпощаден беше Роберт Левандовски, вкарал най-лесния гол в кариерата си след груба грешка на противника.

През второто полувреме Байерн беше много по-активен и Джамал Мусиала нацели гредата. В 93-ата минута Роберт Левандовски отново беше изпуснат от защитата и вкара победния гол за своите след рикошет.

Така хегемонът Байерн Мюнхен ще зимува на върха с актив от 30 точки. След първата си загуба за сезона Байер Леверкузен е втори с 28 точки.


Преди първия съдийски сигнал от Леверкузен показаха много висока класа и наградиха капитана на Байерн Мануел Нойер и голмайстора на гостите Роберт Левандовски, които бяха избрани в четвъртък за най-добри на своите постове в света.

Домакините започнаха по-активно и пасивността на шампионите изглеждаше доста изненадваща. На няколко пъти Леон Бейли получи възможности да спринтира, но не успя да създаде нещо опасно.

Точно преди изтичането на четвърт час игра Байер Леверкузен откри резултата с приказно попадение на Патрик Шик. Надием Амири центрира меко отдясно и чехът отправи фантастичен изстрел от въздуха, с който не остави никакви шансове на Мануел Нойер!

Пред Патрик Шик се откриха още две възможности в следващия четвърт час игра. В първия случай неговият шут към долния ляв ъгъл беше спасен от Мануел Нойер, но след това вратар №1 в света капитулира. За щастие на германеца попадението не беше зачетено и след проверката на системата за видеоповторение VAR.

Баварците продължаваха да бъдат все така апатични и при единствената си реална възможност голмайсторът Роберт Левандовски нацели съотборник - Давид Алаба! 

Точно когато не се виждаше как Байерн ще може да удържи устрема на своя противник, шампионите показаха защо имат осем поредни титли. Томас Мюлер центрира отдясно и в наказателното поле се стигна до куриозно неразбирателство между Храдецки и Та. Топката стигна до напълно непокрития Роберт Левандовски и полякът вкара най-лесния гол в кариерата си при първия точен удар на баварците тази вечер.

Момчетата на Ханзи Флик стартираха агресивно след паузата, но отбраната на Байер се справяше с дружни усилия, макар и да изглеждаше объркана на моменти.

В средата на второто полувреме Серж Гнабри спринтира отляво и отправи мощен диагонален изстрел, но Храдецки успя да спаси с една ръка и изби в корнер. 

Байерн продължи да бъде по-опасен през второто полувреме и десетина минути преди края на редовното време 17-годишният Джамал Мусиала уцели десния страничен стълб с фалцов удар.

В последната минута на мача Диаби центрира отдясно и в наказателното поле на мюнхенци под топката остана Аларио.

Байерн отвърна с бърза контраатака и в 93-ата минута сътвори пълен обрат. В герой се превърна дежурният реализатор Роберт Левандовски, вкарал с рикошет.


Байер Леверкузен - Байерн Мюнхен 1:2
 

1:0 Патрик Шик - 14'
1:1 Роберт Левандовски - 43'
1:2 Роберт Левандовски - 93'