2020-а бе годината на Роберт Левандовски. Полският нападател стана голмайстор №1 и спечели всички възможни трофеи с Байерн. Звездата даде интервю пред "Франс футбол", в което разказа за своите постижения.

Роберт, вярно ли е, че изригването на исландския вулкан през 2010 г. промени вашата кариера?
- (Смее се.) Знам какво визирате... Истината е, че този инцидент не промени чак толкова курса на моя живот. Единственото, което изпуснах, е самолета, защото той не можа да излети от Полша заради пепелта, която вулканът бе изхвърлил във въздуха. Тогава трябваше да летя за Блекбърн, за да видя клуба и базата му. Те бяха направили оферта и аз исках да отида да разгледам. Така или иначе никой не можеше да ме накара да взема решение, без да го искам. В онази епоха, когато все още бях част от Лех Познан, вече знаех, че трябваше да отида в Борусия Дортмунд. Германия бе най-доброто решение за мен, но това не пречеше да отида да видя какво представлява един клуб от Висшата лига като Блекбърн.

Значи историята с изпуснатия самолет за Англия е просто една легенда...
- Не, истина е, но нямаше нищо повече. Просто щях да отида да разгледам.

Говори се, че две години по-късно сте имали оферта и от Манчестър Юнайтед?
- Вярно е. Проведохме разговор със сър Алекс Фъргюсън. Той искаше да ме вземе в Манчестър, аз самият бях много навит и готов да отида. Дортмунд обаче не ме пусна в Юнайтед.

Щяхте ли да имате същия успех на Острова?
- Мисля, че да. Разликата между Бундеслигата и Премиършип не е чак толкова огромна. Разбира се, там има 3 или 4 гранда повече, но и мачовете са доста. Това дава възможност да се вкарват още голове.

Вие ставате все по-добър с годините. На 32 направихте вашата най-резултатна година. Каква е тайната?
- Как да ви обясня... Може би колкото повече остарявам, започвам да взимам все по-интелигентни решения. Мотивацията също е важен фактор, но има неща, които промених в последните 7-8 години от гледна точка на ментална подготовка. В това отношение моето семейство също играе важна роля... Става дума за поредица от малки детайли. Например ако направиш една крачка по-малко на тренировка, защото си уморен, след това на мача ще направиш две крачки по-малко, защото ще бъдеш двойно по-изтощен. Нищо не е безполезно, когато се готвиш за даден двубой. Може би разликата е в моя подход, защото на 32 години продължавам да се уча и имам желание да прогресирам. Търпението е много важно. Когато повтаряте едно нещо всеки ден, ефектът не се вижда веднага. Трябва да се изчака поне 3-6 месеца, за да се получи резултат. Имайки предвид големия брой мачове, които играем, качеството на съня също е от огромно значение. Това оказва влияние на интензивността и концентрацията, защото по принцип имаме малко време за възстановяване между двубоите. Ако спиш малко, на мача няма да можеш да дадеш всичко от себе си. Изводът е, че трябва да познаваш добре тялото си и от какво има нужда то, за да се подготвиш и организираш по най-добрия начин.

Вярно ли е, че имате специален терапевт по съня? И спите винаги върху лявата страна, за да пазите десния крак?
- Да, вярно е. Но това са много особени неща за моята личност. Не е казано, че нещо, което работи при мен, ще работи и при другите със същия резултат. Практикувам също йога и медитация, но в умерен маниер.

Как се готвите психически преди голям мач?
- За вратарите и централните нападатели концентрацията е най-важна, защото реакцията трябва да бъде моментална и спонтанна. Нямаш време да мислиш и да анализираш. Също така оказва влияние околната среда, от която си длъжен да се абстрахираш. Аз обичам да прекарвам възможно най-много време със семейството, защото щастието в личния живот е ключът към успеха на терена.

Суеверен ли сте?
- Не, наистина, но има някои неща, които винаги правя автоматично. Като например това да слагам винаги една обувка преди друга, но като цяло суеверието може да бъде вредно, защото влияе на концентрацията.

Вярно ли е, че Юрген Клоп в Дортмунд ви е давал по 50 евро всеки път, когато вкарате 10 гола на тренировка?
- Да, треньорът ми даваше по 50 евро всеки път, когато отбележа 10 пъти на една и съща тренировка. Това бе начин да ме надъха да работя все повече. По едно време Клоп започна да губи много пари (смее се). Бях млад и тогава се подобрих много в завършващата фаза, но по време на първия ми сезон 2010-11 играх и по-назад. Това ме изненада, но подобри моето разбиране, визия за играта и колективен аспект. Научих се да градя атаките, а не само да ги завършвам.

Работихте с много треньори в Байерн. От кого научихте най-много?
- Пеп Гуардиола е друг свят. С него виждаш футбола от изцяло друг тактически ъгъл. При Анчелоти бе по-различно. Той ти помага да се отпуснеш на терена. Неговите качества са човешки и в комуникацията с играчите.

Сега вече чувствате ли се уважаван, колкото Меси и Кристиано Роналдо?
- Не знам какво точно визирате, но се чувствам подкрепян от феновете, особено в Полша. Чувам много комплименти по мой адрес. Меси и Роналдо седят на една маса на върха от много дълго време. Те са несравними. За да отговоря на вашия въпрос, аз не се представям редом до тях. От друга страна, ако видите моите постижения и голове, сигурно не бих могъл да седна на тяхната маса, но със сигурност бих ги поканил да ядат на моята (смее се). За един нападател голът а синоним на респект.

Съжалявате ли, че тази година "Франс футбол" не проведе анкета за "Златната топка"?
- Знам, че причината е коронавирусът, но може би решението бе взето малко прибързано. Със сигурност аз можех да взема наградата.

Кой щеше да е вашият най-близък конкурент?
- Байерн спечели всичко, така че може би някой играч на баварците.

Кой бе най-добрият момент през годината?
- Финалът на Шампионската лига (1:0 над ПСЖ на 23 август). Този мач струва много повече от 8:2 над Барса.

Тиери МАРШАН, FRANCE FOOTBALL, превод на в-к "Тема спорт"