Херман "Тигъра" Герланд работи тихо и кротко като треньор от 1984 година насам и мнозина дори не го познават. А той е сред най-опитните специалисти по германските терени. 

Около него не се вдига медиен шум, защото той е работохолик, който обича да... работи. Много рядко дава интервюта и е все така срамежлив, както преди. Макар да е вече на 66 години.

Опитът на Герланд наистина е за завиждане. Вече 20 години работи неизменно в Байерн, а за баварците службата му чукна общо четвърт век. Бил е дясна ръка на Луис ван Гаал, Юп Хайнкес, Пеп Гуардиола, Карло Анчелоти и сега - на Ханзи Флик.

Когато Тигъра говори, дори големите легенди на Байерн слушат и мълчат. Първо, защото го прави рядко, и второ, защото винаги се оказва прав. Затова и публично направения комплимент по адрес на Флик е една огромна бонус точка за Ханзи, записал най-невероятното израстване в историята на германския футбол.

"Работил съм в екип с Луис ван Гаал, Пеп Гуардиола и Юп Хайнкес, а с Юрген Клоп дълго време бяхме съперници. Затова мога да си позволя да изкажа мнението, че Ханзи Флик е на едно ниво с тези най-големите треньори", сподели Герланд, цитиран от списание "Кикер".

В края на 2020 година Флик беше отличен от изданието с приза Личност на годината, след като изведе Байерн до пет трофея на всички фронтове.

"Със своята работа Флик е истински посланик на клуба. Още като помощник-треньор в Байерн той никога не е имал трудности в общуването с най-големите звезди и лесно можеше да ги убеди в методите си. Не съм чул лошо мнение за него или някакво съмнение в качествата му. Играчите много бързо усещат кога си имат работа с познавач на материята", допълва Герланд.