Байерн Мюнхен обърна Майнц от 0:2 и го победи с 5:2 в мач от 14-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Алианц Арена".

Предпоследният в таблицата Майнц изигра изключително за ниските си стандарти през този сезон първо полувреме и се оттегли на почивка с два гола преднина, дело на Буркардт и Хак.

Разгневените шампиони реагираха светкавично след почивката и в рамките на няколко минути възстановиха равенството. Кимих върна интригата, Сане изравни, а автогол на Барейро беше отменен заради засада.

Нещата все пак си дойдоха по местата, защото свирепият натиск на баварците смаза самочувствието и устрема на техния опонент. Зюле сътвори пълния обрат, а играч №1 в света Роберт Левандовски го затвърди с дузпа четвърт час преди края. После полякът вкара и с ножичен удар.

Така Байерн се завърна на върха в класирането с актив от 33 точки, докато Майнц остава на 17-а позиция с едва шест точки.


Още в петата минута пред гостите се откри първото много добро положение, но ударът на Йонатан Буркардт беше спасен от Мануел Нойер с крак. Малко след това на отсрещната врата Фин Дамен улови шут на Роберт Левандовски, а по-късно стражът улови кълбото пред самата голлиния.

Последва много скучен период, в който не се случи нищо интересно, като изключим двете прилични възможности за Корентен Толисо. Световният шампион обаче първо би неточно, а след това стреля в обсега на вратаря.

Беше изминал половин час игра, когато Майнц сензационно откри резултата. Дани Латца намери Йонатан Буркардт с великолепен дълъг пас и острието на гостите матира Мануел Нойер с бомбен изстрел с левачката. От Байерн изразиха бурни протести към рефера Маркус Шмидт, защото Буркардт изблъска Джером Боатенг с ръка, преди да слаломира сам срещу вратар №1 в света.

Отговорът на баварците беше доста вял - голмайсторът на тима и играч №1 на планетата за 2020 година Роберт Левандовски пробва рефлекса на Дамен, но вратарят спаси. Майнц отново контраатакува и Робин Куаисон се подигра с неубедителния Давид Алаба, но Нойер отвърна с феноменална намеса.

Шокът за Байерн беше пълен в 44-ата минута, когато Майнц нанесе втори удар! Най-рутинно центриране в наказателното поле на домакините беше подценено от Алаба и Томас Мюлер, които изпуснаха Александер Хак и бранителят вкара по невероятен начин с глава от десетина метра!

В началото на второто полувреме Дани Латца пропусна невероятно положение, с което да постави шампионите на колене и малко след това Байерн съкрати пасива си. Джошуа Кимих организира добра акция отдясно, после се позиционира на точното място и вкара с глава след подаване на Левандовски.

Авансът на Майнц можеше да бъде неутрализиран три минути по-късно, но Лерой Сане направи един от пропуските на сезона, останал напълно непокрит в малкото наказателно поле. Германският национал обаче набързо смълча критиците си и десетина минути след подновяването на играта заби топката в долния ляв ъгъл след много хубав пробив.

В средата на второто полувреме Леандро Барейро си заби ефектен автогол след остро центриране на Алфонсо Дейвис отляво, но малко след това системата за видеоповторение VAR маркира засада и равенството се запази. Майнц имаше много добър шанс при една от редките си атаки, но Куаисон нацели гредата!

Опасен удар на Гнабри прелетя в аут, но двайсетина минути преди края на редовното време влезлият като резерва Никлас Зюле се превърна в нетипичен голмайстор с фино изпълнение с левачката. Той получи от Мюлер и вкара технично в левия ъгъл.

Свирепият натиск на Байерн просто не можеше да бъде блокиран от играчите на Майнц и малко след това Серж Гнабри беше съборен в пеналта - дузпа! Роберт Левандовски застана зад бялата точка и намери долния ляв ъгъл с удар по земя.

В 83-ата минута Левандовски отново опъна мрежата на противника, като този път вкара с ножичеун удар след пас на Мюлер почти от аутлинията.


Байерн Мюнхен - Майнц 5:2

0:1 Йонатан Буркардт - 32'
0:2 Александер Хак - 44'
1:2 Джошуа Кимих - 50'
2:2 Лерой Сане - 56'
3:2 Никлас Зюле - 70'
4:2 Роберт Левандовски - 76', дузпа
5:2 Роберт Левандовски - 83'