Борусия Мьонхенгладбах сензационно обърна Байерн Мюнхен от 0:2 и го победи с 3:2 в мач от 15-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Борусия Парк". Така за първи път от близо 10 години баварците загубиха в първенството след два гола преднина.

Шампионите откриха чрез играч №1 в света за миналата година Роберт Левандовски, реализирал дискусионна дузпа. Малко след това героят от предишното дерби между двата отбора Леон Горецка удвои.

Момчетата на Ханзи Флик имаха тотално превъзходство и не се виждаше как ще изпуснат юздите, но това се случи още преди почивката. Домакините нанесоха два удара по идентичен начин - Ларс Щиндъл пускаше приказни скрити пасове, а Йонас Хофман завършваше хладнокръвно.

Третият ритник на "жребчетата" дойде само четири минути след подновяването на играта, като този път Хофман асистира на Флориан Нойхаус.

След втората си загуба за сезона Байерн Мюнхен остана на върха с 33 точки, но още утре може да бъде свален от РБ Лайпциг (31 пункта), който приема Борусия Дортмунд. Гладбах е седми с 24 точки.


Първият четвърт час на срещата не предложи нищо интересно. Баварците владееха топката в по-голяма част от времето, но и в двата лагера имаше само огромен ентусиазъм и нито капка креативност, която да доведе до вълнуващ голов момент.

Мачът беше прекъснат за кратко заради много дискусионен момент в средата на първото полувреме. Реферът Харм Озмерс изгледа няколко повторения на ситуация, при която Флориан Нойхаус протегна ръка към топката в наказателното поле и в крайна сметка отсъди дузпа за Байерн. Роберт Левандовски пое отговорността и намери левия ъгъл, а така беше прекъсната серията от осем поредни мача, в които противниците на шампионите откриваха резултата.

В 26-ата минута Леон Горецка удвои, а защитата на Гладбах действаше детински. Героят от предишното дерби между двата отбора игра на двойно с Лерой Сане, напредна и със снаряд от границата на наказателното поле намери горния десен ъгъл!

Интригата се завърна десетина минути преди почивката, когато грешка на Байерн в изнасянето на топката позволи на Ларс Щиндъл да пусне много хубав скрит пас. Йонас Хофман излезе очи в очи с Мануел Нойер и намери долния ляв ъгъл.

В последната минута на редовното време Байерн получи втори шамар! Ларс Щиндъл отново блесна с разкошен извеждащ пас, а на върха на атаката пак се оказа Йонас Хофман. И този път той стреля в долния ляв ъгъл - 2:2!

Само четири минути след подновяването на играта пълният обрат стана факт. И отново след грешка в изнасянето на топката при гостите. Този път Хофман влезе в ролята на подавач, а Флориан Нойхаус се реваншира за дузпата и вкара по страхотен начин в горния десен ъгъл!

Първенецът на Германия и цяла Европа беше видимо смутен, макар да задържаше топката и да търсеше път към вратата на своя смел противник. Джошуа Кимих нанесе плътен удар, минал на метър и половина над напречната греда. Нещо подобно пробва и Роберт Левандовски, но със същия "успех".

Последва период на натиск от гостите, а Гладбах изцяло се отбраняваше. Байерн обаче разчиташе основно на хаотични центрирания, които ставаха лесна плячка за защитата на Борусия.

В края буквално се стигна до канонада пред вратата на Борусия, но смелите футболисти с бели екипи хвърляха телата си на пътя на топката и не позволяваха тя да затрудни Ян Зомер.

 

Борусия Мьонхенгладбах - Байерн Мюнхен 3:2

0:1 Роберт Левандовски - 20', дузпа
0:2 Леон Горецка - 26'
1:2 Йонас Хофман - 35'
2:2 Йонас Хофман - 45'
3:2 Флориан Нойхаус - 49'