Хегемонът на Германия и цяла Европа Байерн Мюнхен записа шеметна 2020 година, в която грабна максимално възможните пет трофея на всички фронтове. А допуснатите загуби във всички турнири? Само една!

Невероятните показатели трудно могат да бъдат повторени, но дори баварският валяк си има своята видима "ахилесова пета" - защитата. В последните осем кръга в Бундеслигата шампионите неизменно изоставаха с 0:1. Това е клубен негативен рекорд.

В неделя дори Майнц поведе с 2:0 насред стадион "Алианц Арена". В крайна сметка гостите бяха пометени с 5:2 и във въпросните осем кръга Байерн не загуби нито веднъж (пет победи и три ремита), но горчивият привкус остана.

Наложи се треньорът Ханзи Флик да обяснява след успеха през уикенда, че не е чак толкова културен в съблекалнята при негативен развой. Думите "И аз мога да крещя" идват като опит за смълчаване на критиците, които не спират да слагат сол в раната - нестабилния дефанзивен вал.

В момента слабата отбрана все още е компенсирана от атомното нападение. Играч №1 в света за 2020 година Роберт Левандовски не спира да бележи и след 14 кръга има невероятните 19 гола. Нещо, правено само веднъж в историята - от Герд Мюлер преди повече от половин век.

Сега пред поляка стои славния рекорд на "Бомбардировача" от сезон 1971/72 - 40 гола през кампанията. И Леви никога не е бил в толкова добър график да го постигне.

Но проблемите в защитата доведоха до сравнения. Да, с хаотичния Байерн на Юрген Клинсман от сезон 2008/09. Сезон, който всеки фен на отбора все още се опитва да изличи от съзнанието си. И тогава тимът беше допуснал 21 гола след 14 кръга.

И все пак не трябва да забравяме за проявения характер от Байерн на Флик. За 14 кръга бяха спечелени цели 18 точки след обрат. Това не беше постигано от нито един отбор в Бундеслигата преди това.