С изиграването на мачовете от междинния 17-и кръг бе преполовен сезонът в Първа Бундеслига. На върха промяна няма - Байерн се е устремил към 9-ата си поредна титла. Не толкова разликата от 4 т. пред втория РБ Лайпциг сочи към пореден триумф на баварците. Отборът на Ханзи Флик почти не допуска грешки срещу преки съперници и така убива конкуренцията. 

Мюнхенци се спънаха срещу средняка Хофенхайм(1:4) и борещия се за евроучастие Борусия Мьонхенгладбах (2:3). Срещу по-сериозните си преследвачи рядко бъркат - 3:2 срещу Борусия Дортмунд, 2:1 срещу Леверкузен, 3:3 срещу РБ Лайпциг.

Точно преди година по това време Байерн бе машина, за разлика от сега. Два поредни минимални успеха (2:1 срещу Фрайбург и 1:0 срещу Аугсбург), съчетано със срамно отпадане за Купата на Германия от втородивизионния Холщайн (7:8 след дузпи), показват, че нещо скърца. 

Хегемонът е намалил темпото през януари. Проблемът е, че конкурентите не се възползват, защото при Байерн спадовете са временни и краткосрочни. Това важи в пълна степен за РБ Лайпциг, Леверкузен и Дортмунд.

Пандемията от коронавирус продължава да влияе. Досега домакините са спечелили 34% от срещите, което не се е случвало в Бундеслигата, изчислява "Тема спорт". За сравнение успеваемостта вкъщи никога не бе падала под 40%. Байерн очаквано е най-резултатният отбор с 49 гола, отправил е най-много удари (271), лидер при стрелците е Роберт Левандовски (22), а Томас Мюлер е с най-много асистенции (9). 

Шампионите разполагат и с най-бързия футболист в първенството - Алфонсо Дейвис е развил 35,94 км/ч. РБ Лайпциг можe да се похвали с най-непробиваемата защита, инкасирала 14 гола. Червените бикове са получили най-много дузпи (7) и са надделяли в най-много единоборства (1959). Японецът Ватару Ендо (Щутгарт) е царят на дуелите - спечелил е 262.

През миналия сезон само един трофей убягна на Левандовски, след като Чиро Имобиле (Лацио) му измъкна "Златната обувка". Сега изглежда няма кой да го спре към целта. Нещо повече, с ритъма на поляка (22 гола за 16 мача) сериозно е застрашен рекордът на Герд Мюлер. Миналия сезон Лева спря на 34, а брадатото постижение на Бомбардира на нацията от сезон 1971-72 г. е 40…