Днес стартира световното клубно първенство в Катар с два мача от четвъртфиналите. Домакините от "Ал Духаил" излизат срещу египетския "Ал Ахли", а мексиканският "Тигрес" се изправя срещу южнокорейския "Улсан Хюндай".

Първоначално турнирът трябваше да започне на 1 февруари и да бъде със 7 отбора, но новозеландският "Оукланд Сити" се отказа заради пандемията от коронавирус и му бе присъдена служебна загуба с 0:3 срещу "Ал Духаил". "Оукланд" отказа да пътува по препоръка на собственото си правителство, а и заради строгата 14-дневна карантина, която очакваше цялата делегация при завръщането у дома. В клуба прецениха, че не си заслужават разходите за пътуване до Катар, допускането на загуба от далеч по-класния местен тим, а след това прибирането обратно по дългия път към "Оукланд", за да бъдат подложени всички на карантина за две седмици.

Големите имена на предстоящия турнир безспорно са тези на "Байерн" и "Палмейрас" и фокусът е насочен почти изцяло върху тях. Двата гранда от Европа и Южна Америка се включват от полуфиналите. Дни преди старта на турнира шефът на баварците Карл-Хайнц Румениге заяви, че клубът му е натискал ФИФА да не отменя надпреварата заради пандемията от коронавирус. Той разкри, че когато през есента на 2020 година е имало индикации, че световното клубно първенство може и да не се състои заради COVID-19, лидерите сред футболистите нахлули в неговия офис и поискали да направи всичко възможно надпреварата да се състои и ФИФА да не я отменя.

„Не искаха за нищо на света да пропуснат възможността да спечелят шест трофея за няколко месеца – нещо, което в историята го а правила само "Барселона" до момента“, разкри Кале Румениге. Както е известно, "Барса" го направи през 2009-а, когато Меси и компания спечелиха Шампионската лига, титлата на Испания, Купата на краля, Суперкупата на Европа, Суперкупата на Испания и Световното клубно първенство. До момента "Байерн" има 5 трофея – Шампионска лига, титла на Германия, Купа на Германия, Суперкупа на Германия и Суперкупа на Европа. „Триумфът е в ДНК-то на "Байерн" и ние искаме колкото се може повече трофеи. Спомням си моето начало в клуба като играч. Съотборникът ми Юп Капелман, малкото след като дойдох, ми разкри, че в този клуб измеренията са съвсем различни. Каза ми: „Ако загубим един мач, има проблем. Ако загубим втори – влизаме в криза. При трети – треньорът е в опасност“.

В последните 50 години всяка генерация на "Байерн" трябва да се справя с това напрежение, което неизменно съпътства клуба. Но точно това напрежение също така е и нашата мотивация. Аз например всяка загуба я приемах като лична обида“, споделя легендарният Румениге, два пъти носител на „Златната топка“ за №1 в Европа.

В същото време стана ясно, че героят на "Палмейрас" от финала за Копа Либертадорес срещу Сантос – Брено Лопес, няма да е в тима за световното клубно. Както е известно, той влезе като резерва в 85-ата минута и вкара за победното 1:0 на финала на „Маракана“ в Рио де Жанейро в 99-ата с глава.

Причините той да не лети за Катар са бюрократични, пише "Монитор". Според ФИФА за Доха могат да леят само играчи привлечени до 9 ноември 2020 година. "Палмейрас" обаче взима Брено на 12 ноември и така срокът не е спазен.

„Много тежко го преживях. Сутринта, след като спечелихме Копа Либертадорес, шефовете дойдоха и ми казах, че няма как да замина за Катар, заради този неспазен срок. Жадувах за още една голяма титла, но сега няма да мога да помогна на отбора. Жалко!“, сподели пред местните медии Брено.

Шампионите на Южна Америка заминаха вчера за Катар с група от 28 играчи. По правилник за турнира трябва да бъдат вписани 23-ма. След като направи две тренировки на катарска земя, треньорът на бразилския гранд Абел Ферейра трябва да избере кои пет футболисти ще отпаднат.