Хегемонът на Европа Байерн Мюнхен покори и цялата футболна планета с успеха си на световното клубно първенство в Катар.

Баварският колос грабна шести трофей от толкова възможни в рамките на десетина месеца и повториха уникалното до този момент постижение на Барселона от 2009 година.

Триумфът на Байерн е осми пореден за представителите на Европа в битката за световната клубна корона. За последно състав от Южна Америка е ликувал през 2012 година, когато Коринтианс победи с 1:0 Челси.

Интересното е, че началото на серията от осем поредни успеха на европейците беше дадено именно от Байерн през 2013 година. Тогава германците удариха Раджа Казабланка с 2:0 на финала. През 2014 купата отиде в Реал Мадрид, а после - в Барселона. "Кралете" я взеха пак от 2016 до 2018 година, за да дойде успехът на Ливърпул през 2019 година.

В генералния спор Старият континент дръпна с 9 крайни успеха в повече от Южна Америка - 34 срещу 25. Показателно е, че откакто надпреварата се трансформира в световно клубно първенство, Европа явно доминира с 13 срещу 3 триумфа. Иначе, докато спорът бе за Междуконтиненталната купа, Южна Америка водеше с едни гърди - 22 на 21.