Хегемонът Байерн Мюнхен стана и световен клубен шампион, побеждавайки Тигрес с 1:0 на финала в Катар. Това е шести трофей от шест възможни за най-успешния германски клуб под ръководството на Ханзи Флик, с което специалистът изравни постижението на Пеп Гуардиола начело на Барселона от 2009 година.

Европейският първенец доминираше през първото полувреме, но страхотно попадение на Джошуа Кимих беше отменено заради засада на Роберт Левандовски, а Лерой Сане нацели гредата. С добри спасявания се отличи и вратарят на мексиканците - Науел Гузман.

Малко преди изтичането на час игра отново Левандовски беше причината за отменено попадение на Байерн, но този път крайният резултат беше друг. Оказа се, че полякът не е бил зад защитата и голът на Бенжамен Павар беше признат. Така французинът се разписа за първи път през този сезон във всички турнири.

Най-успешният германски клуб покорява световния клубен връх за четвърти път в историята си, изравнявайки се на второто място във вечната класация с италианския Милан.


Мексиканците започнаха неочаквано смело още от първите секунди и се настаниха в половината на далеч по-именития си противник, който очевидно не очакваше подобно начало. 

Постепенно баварската машина успя да "влезе в обороти" и все по-често поглеждаше в предни позиции. В 18-ата минута Джошуа Кимих отправи страховит далечен снаряд по диагонала и намери долния ляв ъгъл - 1:0! Реферът обаче изгледа ситуацията на повторение и прецени, че намиращият се в положение на засада Роберт Левандовски влияе на видимостта на вратаря. Така нулевото равенство се запази.

Отмененият гол явно разгневи мюнхенци, защото те здраво натиснаха и последва изцяло "техен" период. Алфонсо Дейвис проби на скорост и отправи точен изстрел, но право в ръцете на Науел Гузман. След това вратарят на Тигрес се намеси блестящо и при снаряда на Кингсли Коман.

Малко след това и късметът помогна на мексиканците, защото другото крило на германците Лерой Сане също заложи на силата след акция отляво. За негово нещастие обаче топката разтресе сглобката на вратата и излезе в аут.

Веднага след почивката хегемонът на Европа създаде още две опасни положения. Лерой Сане засече много над целта с глава, а Серж Гнабри би малко над напречната греда.

Малко преди изтичането на час игра още едно попадение на Байерн беше отменено заради засада на Левандовски. Този път топката беше пратена в мрежата от Бенжамен Павар, а полякът уж беше в положение на тънка засада. Съдията получи помощ от своите колеги пред екраните и се оказа, че защитникът Карлос Салседо покрива засадата. И за разлика от случилото се през първата част, сега отмененият гол беше зачетен!

От Тигрес на два пъти имаха претенции за игра с ръка на футболист на Байерн пред погледа на Нойер, но съдията правилно даваше знак топката да продължи своя естествен ход.

Класата на Байерн Мюнхен не позволяваше на мексиканците да влязат в битка за изравняването. И десетина минути преди края на редовното време късметът пак покри Тигрес, защото далечният шут на Корентен Толисо разтресе гредата.

Баварците отново се втурнаха напред и резервата Ерик-Максим Чупо Мотинг показа, че е отборен играч. Той навлезе в пеналта отдясно, но финтира и върна към Дъглас Коста, чийто снаряд беше спасен от вратаря. Последва опит за добавка, но Гузман отново се намеси добре.

В последната минута на редовното време Чупо Мотинг реши и да пробва стрелбата си отляво, но тя се оказа неточна. 


Байерн Мюнхен - Тигрес 1:0

1:0 Бенжамен Павар - 59'