Байерн Мюнхен се класира на финала на световното клубно първенство, надигравайки Ал Ахли без проблеми с 2:0. В мача за трофея в четвъртък баварците ще играят с мексиканския Тигрес, който изненадващо елиминира Палмейрас в първия полуфинал.

Момчетата на Ханзи Флик тотално доминираха през първите 45 минути на стадион "Ал Раян" и изпуснаха куп положения, но все пак се оттеглиха на почивка с гол аванс, дело на дежурния реализатор Роберт Левандовски.

След почивката Байерн продължаваше да държи инициативата, но вече не изглеждаше чак толкова опасен. Въпреки това пет минути преди края на редовното време Левандовски ликвидира интригата с второто си попадение в мача.


Първенецът на Европа очаквано контролираше играта още от самото начало и в осмата минута стигна до първия завършващ удар, но стрелбата с глава на Серж Гнабри се оказа неточна. Малко след това центриране на Джошуа Кимих предизвика смут в пеналта на египтяните, но те се справиха.

Преди изтичането на четвърт час игра и шампионът на Африка показа зъби, но опитът на Махмуд Караба да прехвърли излезлия напред Мануел Нойер не се получи. Последва невероятна възможност за Кингсли Коман, но той не се възползва, а след това опитът за добавка на Роберт Левандовски не се получи.

Футболист №1 в света за 2020 година обаче се реваншира няколко секунди след това и в 17-ата минута откри резултата. Полякът получи от Гнабри в наказателното поле и завърши с хладнокръвен техничен удар с десния крак.

Мохамед Али отправи точен удар в ръцете на Мануел Нойер, но най-добрият вратар на планетата изобщо не беше затруднен. Последваха цели два опита на Марк Рока, но халфът на Байерн първо стреля неточно, а след това и в ръцете на вратаря на символичните домакини Мохамед Ел Шенауи.

Байерн продължаваше да натиска, но изпусна още няколко отлични положения. Първото беше за Левандовски, но полякът би над напречната греда, претендирайки за дузпа. След това изстреляната от Алфонсо Дейвис топка облиза мрежата, но от нейната външна страна.

Мюнхенци започнаха и второто полувреме както първото - с контрол на топката и търсене на начини за навлизане в пеналта на противника. Ал Ахли обаче беше видимо по-агресивен и пикът на битката сякаш тепърва предстоеше.

Кингсли Коман загря тялото на влезлия като резерва Ясер Ибрахим, а след това и Томас Мюлер беше блокиран при опита си да шутира мощно от воле. Играта се водеше почти изцяло в половината на африканския шампион, който удържаше минималното си изоставане.

Чупо Мотинг би в ръцете на вратаря малко след влизането си в игра, а бомбеният снаряд на Давид Алаба четвърт час преди края на редовното време профуча покрай дясната греда.

В 85-ата минута Байерн сложи точка на спора. Лерой Сане напредна отдясно и центрира меко към далечната греда, където Роберт Левандовски вкара необезпокоявано с глава. До края европейският шампион игра аристократично и не пожела да унижи своя опонент.


Ал Ахли - Байерн Мюнхен 0:2

0:1 Роберт Левандовски - 17' 
0:2 Роберт Левандовски - 85'