Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд, дерби на 24-ия кръг в германската Бундеслига. Стадион "Алианц Арена", 19.30 часа българско време.


Вероятни състави:

Байерн Мюнхен: Нойер, Боатенг, Алаба, Зюле, Дейвис, Кимих, Горецка, Мюлер, Гнабри, Коман, Левандовски

Борусия Дортмунд: Хитц, Хумелс, Джан, Морей, Герейро, Дилейни, Дахуд, Белингам, Ройс, Санчо, Халанд

 


Прогноза на Gol.bg:

Der Klassiker №104 в Бундеслигата отново се очаква с огромен интерес, защото затъналите доскоро в посредственост гости са в много добра форма. Баварците се целят в девета поредна титла и нямат право на грешка, защото вторият РБ Лайпциг е само на две точки зад тях.

Борусия е на цели 13 пункта зад Байерн и ако иска да запази микроскопичните си шансове за титлата, трябва да си тръгне със задължителна победа. Момчетата на Един Терзич са в серия от четири поредни победи във всички турнири и три поредни "сухи мрежи".

Байерн доминира осезаемо през последните години в това съперничество и се намира в безпрецедентна серия от осем поредни титли, но "жълто-черните" са последният отбор, който е грабвал трофея. Те го сториха през 2011 и 2012 година, но осемте шампионатни загуби този сезон ги отдалечиха сериозно от върха.

Това е двубой №32 за последните близо девет години между двата тима на четири фронта - Бундеслига, Купа на Германия, Суперкупа на Германия и Шампионска лига. Борусия спечели само три от последните 15 шампионатни срещи с най-големия си противник, допускайки цели 11 поражения. 

Байерн спечели последните четири дербита в първенството с обща голова разлика 13:2. Като цяло на своя стадион шампионът води на Борусия с 32:9 победи в 51 шампионатни сблъсъка, при голова разлика 130:51.

Голмайсторът на Бундеслигата Роберт Левандовски (рекордните 28 гола до 23-ия кръг) има цели 18 гола в дербито, като 17 от тях са вкарани с екипа на най-успешния германски клуб. Полякът определено обича да играе срещу бившия си отбор.

Очакваме много здрав и атрактивен сблъсък заради по-добрата форма на Борусия точно в този момент. Байерн (25 победи и четири равенства в последните си 29 домакинства) обаче е по-класен и по-опитен, а освен това умее да се мотивира срещу амбициозни дразнители като днешния.


Резултат: Байерн Мюнхен - Борусия Дортмунд 3:1