Президентът на Байерн Мюнхен Карл-Хайнц Румениге бе избран в Изпълнителния комитет на УЕФА и ще замени шефа на Ювентус Андреа Аниели като представител на Асоциацията на европейските клубове (ЕКА).

Румениге, чийто мандат е три години, заменя Аниели, който се оттегли от поста президент на ЕКА заради плановете за нова Суперлига, като италианецът ще бъде вицепрезидент на противоречивата надпревара. 65-годишният Румениге бе избран по време на Конгреса на УЕФА в Монтрьо, Швейцария. Той заменя Аниели, който се оттегли от президентския пост на ЕКА, след като организацията заяви, че е „категорично против“ плановете за новата Суперлига, включваща 12 от най-големите клубове в Европа, включително Ювентус.

Германските отбори Байерн Мюнхен и Борусия Дортмунд вече заявиха, че няма да се присъединяват към въпросните 12 клуба, шест от които са от Англия, а по трима представители има от Италия и Испания. Президентът на УЕФА Александър Чеферин похвали Румениге като един от „хората, които истински обичат футбола“, а Европейската футболна централа продължава борбата си срещу планирания турнир. В изявление в понеделник, Румениге бе категоричен, че се противопоставя срещу новите планове и „не смята“, че надпреварата ще реши финансовите проблеми на европейските клубове, причинени от пандемията от коронавирус, предава БНР. 

Германската футболна асоциация (ДФБ) и Германската футболна лига (ДФЛ) разкритикуваха остро Суперлигата, като за Чеферин разпозна Румениге като съюзник срещу новия турнир. Байерн Мюнхен, който спечели Шампионска лига миналата година, е най-известният европейски клуб, който отказа присъединяване към надпреварата. Румениге е вторият германец, избран в Изпълкома на УЕФА заедно с вицепрезидента на Германската ФА Райнер Кох, който бе преизбран за нов четиригодишен мандат.