Уважаеми читатели на Gol.bg, продължаваме да ви представяме рубриката ни "Фен зона".

В нея ще имате възможност всеки един от вас да напише/изкаже вижданията си по важен за него спортен/футболен въпрос. 

Днес публикуваме материал на Димо Тончев, който коментира драмите със Суперлигата.

Изпращайте вашите материали на info@gol.bg.

В последната година и няколко месеца едва ли би се намерило по-дискусионна тема от тази за пандемията от Ковид-19. Но ето, че се случва. Вече близо 48 часа най-дискутираната тема е създаването на Европейската супер лига от страна на 12 отбора от Англия, Италия и Испания. Проектът, за когото се говори вече над 10 години, най-накрая е на път да добие реализация, след като в полунощ на 18-ти срещу 19-ти април, въпросните клубове обявиха в официалните си сайтове стартирането на Супер лигата.

За сега кампанията среща масовото неодобрение на по-голямата част от футболната общественост. Но нека погледнем нещата и от друг ъгъл. Реакциите на ФИФА и най-вече УЕФА бяха меко казано неуважителни. Заплахи, обиди и крайности. На дневен ред излезе и новият формат на Шампионската лига, която от 2024 година ще премине във формат с 36 отбора и всеки отбор ще изиграе 10 мача (5 домакинства и 5 гостувания) с предварително изтеглен жребий. Така един отбор може да изтегли жребий и да се падне с повечето по-неконкурентни отбори, а друг да изиграе десет доста по-трудни за печелене мачове.

Ако трябва да сме честни, в момента има доста безсмислени и лишени от интрига двубои, а сега ще се увеличат отборите и ще стане още по-блудкава историята, подобно на Европейското, което е с 24 отбора. В предишния си формат от 16 финалиста, то беше доста по-конкурентно и интригуващо. Сега се напълни със слаби отбори, които позволиха на последния финалист да достигне до финал без нито една победа в редовното време. 

Шампионската лига върви по същия път. Мачове с отбори от калибъра на Бате Борисов, Малмьо, Лудогорец и т.н. не носят същия заряд, които ще донесат двубоите от Супер лигата.  В тях звездите пестят сили, някои получават почивка и като цяло силните отбори играят на 20% от възможностите си в тях. Това ще бъде избегнато в новия формат, който ще бъде по подобие на баскетболната Евро лига. Там играят най-силните отбори, има турнири за по-слабите и за още по-слабите - всеки си знае мястото. 

Ако човек се замисли поне за миг, Супер лигата изглежда доста по-вълнуващ проект. ШЛ достигна до своя таван и смятам, че няма на къде повече да се развива. И в нея, малките нямат шанс, шампионът е ясно, че ще е някой измежду големите супер сили от държавите, които в момента полагат основите на новия турнир. Пренасяйки срещите в новата лига, те ще бъдат доста по-конкурентни. Ман Сити или Барселона няма да си позволят отпускане срещу Ман Юнайтед и Реал Мадрид, или срещу Ювентус, или Милан. Зрителският интерес ще бъде много по-голям, отколкото ако играят срещу Партизан (примерно). 

Заплахите за изваждане на сегашните полуфиналисти в Шампионската лига и Лига Европа беше жалък опит в зародиш да се саботира новия проект на Перес и компания. Саботаж, противоречащ на абсолютно всички закономерности в спорта - да изхвърлиш вече отбор, който е стигнал до 1/2 финал, отстранявайки честно други отбори по пътя си. Вместо да предложат разумно решение и да се проведат преговори, президентът на УЕФА директно заплаши играчите на съответните отбори, че няма да бъдат допуснати на големите първенства и ще бъдат изхвърлени от локалните си лиги. И какво следва от тук нататък г-н Чеферин? Лятото ще гледаме второразрядни играчи на Евро 2021 ли? Или ще върнете вече победените отбори на Байерн, Порто и Борусия Дортмунд, които отпаднаха съвсем заслужено и приключиха участието си в ШЛ? Това ли е примерът, който давате? С това ли спасявате футбола?

Не от вчера ФИФА и УЕФА са организации, пропити от скандали и корупция. Самият факт, че се дава световно първенство на Катар (кои по дяволите са тези на футболната карта), и се предпочита тяхната кандидатура пред общата на Испания и Португалия, говори, че нещо не е както трябва. Освен всичко друго, при строежа на новите стадиони за Мондиал 2022, доста хора намериха смъртта си и не малко футболисти изразиха своя протест, че това не трябва да се допуска. Но няма проблеми, дебелите чичковци от ФИФА прибраха петродоларите и едва ли ги интересува това, че някой си губи живота, за да могат те да се нагушат с парички. 

Спомнете си по какъв начин Мишел Платини напусна президентския пост в УЕФА, спомнете си порочният модел на управление на Ленард Йохансон. Това е организация, която най-малко трябва да предизвиква съчувствие у феновете. 

Преди малко се изказа и човекът, олицетворяващ всичко АНТИ във футбола - собственикът на ПСЖ Насер ел Хелайфи... човекът, който даде 400 млн евро за двама играчи, осъжда създателите на Супер лигата. Човекът, който при първа възможност ще се присламчи към всички останали, но понеже сега е в управлението на УЕФА, бърза да съди останалите. 

Мисля, че е рано да се правят крайни оценки и да се гледа едностранно на нещата. Спортът се развива, а ШЛ достигна отдавна своя таван. Време е за промяна!

Димо Тончев, специално за Gol.bg