Легендарният Юрген Клинсман даде интервю пред сайта на Бундеслигата, в което коментира титлата на Байерн, предстоящата треньорска рокада при шампионите и изумителните постижения на головата машина на баварците Роберт Левандовски.

Хер Клинсман, Левандовски отново се надскочи. След 34 гола през миналия сезон сега вече има 39. Как го оценявате?
- Мисля, че е истински феномен. Начинът, по който игра през цялата си кариера, вече е изключителен, но това, което прави през последните няколко години, е просто невероятно. Изумително е как бележи седмица след седмица, но също така допринася за играта на своите съотборници и кара целия отбор да побеждава. Винаги е гладен и никога не се насища. Винаги иска следващия гол. Той е страхотен модел за подражание. Ако искате да учите младите нападатели, покажете им видеоклипове на Левандовски! За него са всички похвали на света. Надявам да бие рекорда на Герд Мюлер, заслужава го.

Мислите ли, че ще успее да счупи бариерата от 40 попадения, която Мюлер постави през 1972-а?
- Е, има още два мача, остава му един гол. Иска ми се да успее, защото това е много специален рекорд. Онова, което Герд Мюлер направи по негово време, също бе феноменално и изключително. Очевидно Герд бе най-големият нападател, който имахме в Германия. Затова подобряването на неговото постижение ще означава много.

Когато Мюлер вкарва своите 40 гола (1972-а), вие сте били само на седем години. Какви са вашите спомени за него?
- Личните ми преживявания с него са фантастични. Бях на 10, когато той вкара победния гол на финала на Световното през 1974-а. Първото нещо, което тогава направихме с останалите деца, бе да излезем на улицата и да играем футбол. Имитирахме играчите от световното, а моята роля бе нападател. Затова имитирах Герд Мюлер. Крещяхме имената на нашите герои, които станаха световни шампиони. По-късно имах шанса и лично да се запозная с него. Работихме заедно в Байерн. Прекрасна личност. Срещнах го и към края на кариерата му, когато беше в САЩ и играеше за Форт Лодърдейл Страйкърс. Посетих го във Флорида и видях, че е страхотен човек. Толкова добър и очевидно модел за подражание на всички нападатели през цялата история на играта. Сега, за да го сравним Левандовски, е много специално и за самия Роберт.

Според вас какво прави Левандовски толкова уникален?
- Той наистина е уникален, защото разполага с всичко в играта си. Има всички карти в джоба. Портфолиото му е пълно с трикове. Той е завършен играч, защото играе и с двата крака. Освен това е силен във въздуха, рядко бърка при завършването на атаките, а също и при статичните положения. Особено дузпите, защото те са нещо, което всеки нападател се стреми да използва като бонус. Специален е и заради отличната връзка с неговите съотборници. Разбира се отлично с останалите около него. Освен това се връща назад, помага в защитата при ъгловите удари. Полага усилия в дефанзивен план, така че влага много работа в името на отбора. Не е там само в очакване на своя момент, за да вкара гол. Напротив, винаги работи за отбора, когато е необходимо.

Можете ли да го сравните с Герд Мюлер?
- Приличат си по работната етика и количеството на головете, но иначе са различни нападатели. Герд бе изключителен в пеналта, защото знаеше точно къде ще отиде топката и къде ще му падне възможност да отбележи. Прилича повече на Томас Мюлер, защото има невероятен нюх за ситуацията и око за точния момент. Довършваше нещата много добре. Роберт бих го описал като по-атакуващ. Може да дриблира през няколко играчи, да комбинира добре със съотборниците си. С Мюлер са различни, но и си приличат по завършването на атаките.

Ако Леви пробие до 40-те гола, какво искате да му кажете?
- Е, мисля, че целият футболен свят би искал да го поздрави за този много, много специален рекорд. Особено всички в Германия, защото за нас Герд Мюлер бе огромен идол и такава огромна личност, на която се възхищавахме през цялото време. Когато успее да подобри рекорда, това ще означава много. Мисля, че в края на годината той ще получи всички индивидуални награди като футболист на годината в Германия, Европа и по света.

Рекордът на неговия клуб Байерн в Бундеслигата също е уникален: девет титли поред! Какво казва това за клуба?
- Те също заслужават всеки комплименти, защото този Байерн винаги е гладен. И е построен върху наследството на играчи като Бекенбауер, Хьонес, Брайтнер и Карл-Хайнц Румениге. Толкова много изключителни фигури, които изградиха клуба през 70-те. Тогава Бундеслигата беше още много млада. Ако погледнете какво постигнаха през последните 50 години, това буди възхищение. Ето защо толкова много хора по света, а аз живея в Съединените щати от 23 години, се сещат първо за Байерн, когато се спомене за германски футбол. Това е просто изключителен клуб.

Имате ли лично послание за Байерн?
- Огромни поздравления. Девет поред! Отидете за 10-ата сега. Желая ви само най-доброто. Наздраве!

Въпрос за Джошуа Кимих: Когато се контузи, отборът загуби преднината си в лигата. Колко важен е той за Байерн?
- Той е много важен, защото е съединител на играта. Той ръководи цялото шоу в средата на терена. Преди 10-15 години ние адмирирахме плеймейкърите, които решаваха мачовете. Сега вече №6 е този, който се е превърнал в нещо като куотърбек в американския футбол. Кимих го умее до съвършенство. Отнема топката и знае после какво да прави с нея. Поддържа темпото, освен това е още млад. Наистина специален играч.

Юлиан Нагелсман ще бъде новият треньор на Байерн . Какво мислите за това решение?
- Не съм изненадан, че Нагелсман получи възможността да отиде в Байерн, защото се издигна през редиците на различни клубове. Той се справи изключително добре. Изглежда много, много добър треньор. Когато клуб като Байерн чука на вратата ви или ви прави телефонно обаждане, за да тренирате отбора, не можете да кажете "не". Просто е невъзможно. Това е нещо много логично. Ако имате възможност да тренирате Байерн във вашата кариера, трябва да се възползвате от тази възможност. Пожелавам му много късмет в това ново преживяване. Ще бъде малко по-различно от работата му в Лайпциг или в други отбори, но мисля, че той има знанията. Той е млад треньор, който иска да се учи и да се усъвършенства. Няма по-добро място от Мюнхен.

Нагелсман не е печелил нито една титла и е по-млад дори от Нойер, който е на 35. Не беше ли това твърде смел ход от страна на Байерн?
- Никога не знаеш какво ще се случва в бъдеще, но само като погледнем кратката му кариера като старши треньор, той се справя изключително добре. Ще му трябва и малко късмет. При важните решения в живота винаги има риск, но, както казах, наистина няма как да откажеш на Байерн. Това е сравнимо с Барса и Реал.

Какво можем да очакваме от Нагелсман?
- Очакванията са същите като за всеки друг треньор в Байерн - да печели титли. Минимумът е германската Бундеслига, но след това трябва да докаже в Европа, че е способен да изведе тима до европейския връх.

Нека да преминем към битката за изпадане в Бундеслигата. Може би има някои изненадващи клубове там долу. Какво казва това?
- Битката за оцеляване показва колко е конкурентна Бундеслигата. Не можете да се отпуснете в нито един момент. Когато си в средата на таблицата и запишеш две-три загуби, веднага слизаш надолу към дъното. Очевидно най-голямото разочарование е изпадането на Шалке. Опитаха всичко, което можаха, но не стана. Да ги видиш да изпаднат е истинска катастрофа за германските фенове като цяло. За останалите спасителни места ще бъде много драматично.

Превод на "Тема спорт"