Трябва ли феновете на Байерн Мюнхен да тъгуват за изпълнителния директор Карл-Хайнц Румениге, който вчера подаде оставката си преждевременно?

Авторитетният вестник "Абендцайтунг" анализира финансовото състояние на Байерн от 2016 година насам. Оказва се, че известният с изключителното си икономическо здраве мюнхенски гигант влиза в Топ 20 на Европа в една негативна класация за последните пет сезона.

Справка на transfermarkt.de показва, че всъщност баварският колос е бил "на червено" с цели 153 милиона евро по отношение на трансферите. Точната позиция на германският шампион в черния списък е 18-а. До голяма степен дебелият финансов минус се дължи именно на служилия 40 години (30 от които като ръководител) на Байерн Румениге, който имаше тежката дума по отношение на трансферната политика. 

Все пак Байерн е в добро положение, ако го сравним с другите европейски гиганти. Манчестър Сити например е похарчил с 623 милиона евро повече за нови футболисти, отколкото е получил за напускащи играчи от 2016 година насам.

В Топ 5 място намират още Манчестър Юнайтед (минус 554 милиона евро), ПСЖ (минус 374 млн. евро), Интер (минус 358 млн. евро) и Барселона (минус 350 млн. евро). Следват Арсенал, Милан и Челси, а от големите колоси само 14-ият Ювентус и 20-ият Ливърпул влизат в Топ 20. За сравнение Реал Мадрид е едва под №63 с минус от 41.65 млн. евро.

Бенфика е най-големият майстор на пазара за последните 5 години. Клубът от Лисабон е на невероятен плюс от 398 милиона евро. В престижния Топ 5 влизат още Аякс (плюс от 263 млн. евро), Ред Бул Залцбург (плюс от 235 млн. евро), Спортинг Лисабон (плюс от 191 млн. евро) и Лил (плюс от 151 млн. евро). Десети е Борусия Дортмунд с плюс от близо 108 милиона евро.

Материал на Gol.bg