Бундеслигата е първенство с устойчива репутация. Отдавна не се конкурира с далеч по-рейтинговите Висша лига и Ла Лига, но в Германия смятат, че Серия А е в дълголетна криза, а френската Лига 1 никога няма да бъде първенство на топлиния. И за всичко си има сериозни аргументи. Без да участва в лудостите на модерния футбол, немското първенство получава завиден дял от телевизионните пари, а в същото време върви по свой, автентичен път. В Германия приоритет е създаването и налагането на талантливи млади футболисти. Дори се стига до крайност, единственият критерий да е наличието на колкото се може повече млади играчи. Клубовете се съревновават кой по-бързо ще се обнови и ще намали средната си възраст.

Но това са генерални насочености, а за да е интересно първенството, се изискват съвсем конкретни дадености. Като тази един клуб да не доминира постоянно над останалите. А за огромно съжаление, Байерн се запътва към десетата си поредна титла. Илюстрация дали това е нормално дават следните факти от миналото. Само два пъти баварският колос бе стигал до три поредни титли. Точно толкова бяха и поредните европейски купи на червените. В наши дни Байерн изглежда напълно недостижим, при това без да ограбва кадрово съперниците. Дори този удобен упрек вече не е актуален. В последните няколко години Байерн е „обезкървил“ повече Франция, отколкото немските си съперници!

Изключително нищожен е шансът Байерн да бъде свален от трона си. За огромно съжаление на Бундеслигата, нямат на разположение нито Лил, нито Интер, нито Атлетико Мадрид. И няма как да имат. Основният заподозрян Лайпциг им даде треньора си и най-добрия си играч. И това е ясен сигнал колко сериозно се замислят останалите клубове в Бундеслигата за премахване на доминацията от Мюнхен. Към липсата на аргументи прибавяме и трите сигурни места в групова фаза на ШЛ, които като цел изглеждат напълно достатъчни за Лайпциг, Дормунд, Мьонхенгладбах, Леверкузен и всеки, който сметне, че може да стигне до четвъртото място. Това превръща Бундеслигата в едно компенсаторно първенство. Основното блюдо с битка за салатиерата не се сервира, но има хубави ордьоври и страхотни немски сладкиши.

Връщаме се към Байерн и всеобщата истина как всички са против него. И как максималното шоу е от време на време Байерн да загуби, а понякога и на своя терен. И това е причина за огромен шум, за приказки как баварците също са уязвими, но в един момент от дългата дистанция те дърпат напред и се разбира, че всичко си е по старому.

Миналата година Байерн завърши на ниската кота от 78 точки. Но те пак бяха с 13 повече от втория в класирането. Последният път, когато някой хвърли ръкавица към доминацията, бе през сезон 2018-19. Дортмунд се напънаха силно, но това не бе достатъчно. В повечето от другите сезони до реална конкуренция не се стигна.

Тръгваме по блюдото и там сред кандидатите за заветните три места в ШЛ са добре познати клубове – Лайпциг, Дортмунд, Леверкузен и Борусия М. Евентуално към компанията могат да се присъединят Айнтрахт и Волфсбург. Това са отборите, които определят модата извън владенията на Байерн. Общото между всички изброени е, че започват новата кампания с нови треньори. Баварците влязоха в ерата на Нагелсман, в Дортмунд е Розе, в Лайпциг отиде американеца Джеси Марш, Ади Хютер вече е в Гладбах, а Айнтрахт заложи отново на австриец – Гласнер. А Леверкузен направиха най-екзотичния избор за нов треньор като привлякоха швейцареца Херардо Сеоане. Волфсбург пък замениха напусналия ги Гласнер с легендата на нидерландския футбол Ван Бомел.

И след групата на „европейците“ се нарежда огромната тълпа от застрашени. Отпаданията на Хамбургер, Вердер, Шалке 04 и някои други абонирани за вечно място в Първа Бундеслига показаха, че най-тежката задача в немското първенство е да оцелееш и да не отидеш в изгнание. А изгнанието е много тежко. Бохум се върна в елита след десетилетно отсъствие. А Хамбургер, Кайзерслаутерн, Мюнхен 1860, Нюрнберг, Дуисбург само си мечтаят това да им се случи. Затова далеч по-важно е с нокти и зъби да оцелееш. Както го направи Кьолн в края на май. Козлите се опряха сами до стената, след като загубиха у дома от Холщайн Кил и после се надскочиха след 3 дни. И точно Кьолн отново го чака тежка битка, за да избегне злочестата съдба. Същата приоритетна задача ще имат новаците Гройтер Фюрт и Бохум. Те ще се опитат да влязат в обувките на Арминия от миналия сезон. А отборът от Билефелд пък го чака втора серия от същото, което преживя през миналата кампания.

Унион и Щутгарт имаха добра предишна година, но нищо не им гарантира, че ще останат в зоната на спокойствието. И стигаме до една внушителна група от доказани оцеляващи – Майнц, Фрайбург и Аугсбург. Всеки един от трите клуба започва първенството като потенциален пътник, но те намират морални и спортни сили да се спасят.

Извън потенциалните изпадащи остават Херта и Хофенхайм. Старата дама заради славната си история, а и стадионът им е огромен. А селското отборче от Зинсхайм някак чудодейно успява да стои далеч от блатните позиции.

Новата кампания в Бундеслигата няма да бъде сред най-вълнуващите, но битките и залогът, че всеки може да победи всеки, оставят първенството сред най-гледаните в света. Но при всички положения липсата на интрига кой ще стане шампион е дразнещо обстоятелство.

Жаклин Михайлов, "Тема спорт"