Борусия Мьонхенгладбах и Байерн Мюнхен завършиха 1:1 в първи мач от първи кръг на новия сезон в германската Бундеслига, игран на стадион "Борусия парк".

"Жребчетата" откриха резултата още в десетата минута чрез Аласан Плея, получил подаване от Ларс Щиндъл.Футболист №1 в света за 2020 година и голмайстор №1 на шампионата за миналия сезон Роберт Левандовски обаче изравни преди паузата след изпълнение на корнер.

След почивката момчетата на Юлиан Нагелсман имаха по-добрите възможности, но вратарят Ян Зомчер беше на висота. На отсрещната врата Мануел Нойер също демонстрира класата си. Така съперниците стартираха кампанията с по една точка в своите активи.


Домакините създадоха първото интересно положение още в четвъртата минута, но Патрик Херман би на метър покрай целта след подаване на Аласан Плея. Само шест минути след това обаче Плея прати топката в мрежата зад Мануел Нойер, като атаката премина през Херман и записалия асистенция Ларс Щиндъл.

Голмайсторът на Бундеслигата от миналия сезон Роберт Левандовски получи две отлични възможности и от трудни позиции успя да нанесе удари и в двата случая, но вратарят на Борусия Ян Зомер показа страхотен рефлекс. Особено във втория случай полякът изглеждаше в позиция да отбележи, защото би от около четири метра.

На отсрещната врата Щиндъл можеше да се възползва от грешката на Леон Горецка, но не намери вратата. После отново баварците атакуваха - крайният бранител на Байерн Йосип Станишич се отскубна от отбраната на Гладбах отдясно и нанесе диагонален удар, който обаче дойде точно в обсега на направилия поредно класно спасяване Зомер.

В 42-ата минута обичайният заподозрян Роберт Левандовски изравни резултата. Джошуа Кимих центрира от корнер и футболист №1 в света за 2020 година стреля майсторски от воле около границата на малкото наказателно поле.

След паузата Сане би с левачката в обсега на вратаря, а Ян Зомер направи още три големи спасявания до изтичането на час игра. Швейцарецът на два пъти отказа Левандовски (с глава и десен крак), както и Алфонсо Дейвис. Малко след това статистиката беше категорична - Байерн водеше с 8:2 точни удари и владееше топката в 60% от времето, при 4:4 неточни изстрели.

Двайсетина минути преди края на редовното време Мануел Нойер за пореден път запуши устите на критиците и доказа защо е вратар №1 в света за 2020 година според всички факти и статистики. Той се разгъна максимално при коварния удар в долния десен ъгъл на Щиндъл и спаси по невъзможен начин с една ръка!

Четвърт час преди края на редовното време Маркюс Тюрам направи непростим пропуск в наказателното поле, когато се размина с топката на изгодна позиция за вкарване. В 81-ата минута същото се случи с Щиндъл след паса на Йонас Хофман.

В заключителната част на двубоя Кингсли Коман имаше много добра възможност, но не се възползва по най-добрия начин.


Борусия Мьонхенгладбах - Байерн Мюнхен 1:1

1:0 Аласан Плея - 10'
1:1 Роберт Левандовски - 42'