Германският хегемон Байерн Мюнхен е обвиняван непрекъснато над две десетилетия, че отслабва конкуренцията в Германия, привличайки звездите и треньорите на всеки клуб, който дръзне да разклати баварците от трона им.

Така беше с Вердер Бремен в началото на 90-те години. Треньорът Ото Рехагел и офанзивните полузащитници Марио Баслер и Андреас Херцог акостираха на Олимпиащадион, за да бъдат върнати "бременските музиканти" с няколко обиколки назад.

При издигането на Борусия Дортмунд в средата на 90-те години решението също беше просто: да се вземе култовият треньор Отмар Хитцфелд, който изкара една година като спортен директор при "жълто-черните", подготвяйки рокадата по малко по-културен начин.

В края на миналия век на хоризонта се появи друг опасен съперник - Байерн Леверкузен. Затова и "аспирините" глътнаха няколко горчиви хапа - Байерн им взе звездите Михаел Балак, Зе Роберто, Лусио и Роберт Ковач.

Двете поредни титли на Борусия Дортмунд през 2011 и 2012 година имаха своите последици - един след друг в рамките на 36 месеца към Мюнхен потеглиха Марио Гьотце, Роберт Левандовски и капитанът Матс Хумелс.

Сега същото се случва с новата втора сила в Германия РазенБалшпорт Лайпциг. Само допреди няколко месеца треньорът Юлиан Нагелсман, здравенякът Дайо Упамекано и капитанът Марсел Забитцер бяха част от гръбнака на "биковете", но днес са баварци. А РБ е отслабен, което се видя от старта на отбора - победа и две поражения в първите три кръга.

Оказва се, че Байерн е пробвал да вземе още един футболист на клуба от Лайпциг това лято. Става дума за Конрад Лаймер. 

"Имало е контакт между Байерн и играча, но не и между двата клуба. За нас това тяхно действие не е нещо ново. Вижте поведението на Байерн. Те с удоволствие създават безпокойство не само при нас, но и в други клубове", обясни изпълнителният директор на РБ Оливер Минцлаф.