През лятото Юлиан Нагелсман пристигна в Байерн Мюнхен с репутацията на човек, който не се притеснява да прави промени, за да си гарантира успехи. Множество спекулации плъзнаха относно намеренията му да променя схеми, тактики и изпълнители, но очакванията не се оправдаха. 

34-годишният треньор не тръгна да гради изцяло нов Байерн, а внимателно да шлифова вече оформения звезден отбор - футболистите пък реагираха позитивно и осигуриха мощно начало на сезона.

Днес баварският гранд изглежда не по-малко внушително от периода при Ханзи Флик, даже в някои отношения е още по-впечатляващ.  А има всички предпоставки да става и още по-добър, когато играчите свикнат с всеки отделен аспект от тактическите идеи на Нагелсман.

Детето чудо на треньорския занаят се утвърди като топ треньор на сензационно ранна възраст и доказа способността си да извлича най-доброто от наличния състав. Изглежда той успя много бързо да спечели уважението и на големите имена в Байерн.

Най-яркият пример за посоката, в която е тръгнал отборът, беше осмият кръг на Бундеслигата, когато шампионите вкараха пет гола през първите 37 минути на дербито с Байер Леверкузен. Крайният резултат беше 5:1 и далеч не беше единственият разгром, постигнат от отбора напоследък.

Няколко дни по-късно Хофенхайм беше разбит с 4:0, с което Байерн натрупа 33 вкарани гола за 9 кръга. По-рано Херта отнесе 5:0, а във вратата на Бохум бяха реализирани 7 гола. За Купата на Германия пък баварците записаха 12 попадения в един мач, макар и срещу петодивизионен съперник.

Разбира се, не е нищо ново Байерн Мюнхен да мачка на домашната сцена и подобни резултати вече се считат за норма на "Алианц Арена". Но в Шампионската лига ситуацията не е по-различна. 

Отборът вече се изправи срещу всички съперници в груповата фаза и разби Барселона с 3:0, Динамо Киев с 5:0 и Бенфика с 4:0. Три мача, 9 т., голова разлика 12:0.  Байерн прави много сериозна заявка за нещо голямо през този сезон и с всеки следващ път, в който излиза на терена, показва уникална мотивация.

"Няма значение какъв е резултатът, винаги сме гладни за още голове", заяви Лерой Сане, след като отбеляза от пряк свободен удар при 7:0 над Бохум.

Но как точно го прави Нагелсман? На първо място, без кой знае какви промени. В миналите си два тима Хофенхайм и РБ Лайпциг той залагаше на трима в защита, но в Мюнхен се придържа към старото 4-2-3-1, което се практикува в Байерн от години и което донесе толкова успехи на Ханзи Флик миналите две кампании.

Нагелсман няма как да промени футболната си философия, но тя е в тон с очакванията при баварците: футболистите да са близо един до друг, да играят с голяма интензивност и да печелят обратно топката още в противниковата половина.

"Той е достатъчно умен, за да не се опитва да обръща всичко с главата надолу. Такова нещо не е необходимо, но някои треньори обичат да го правят в началото, за да дадат пример. Не и Юлиан. Той погледна спокойно над нещата и направи само няколко дребни промени", отбеляза клубната легенда Лотар Матеус.

Ядрото на този тим вече спечели много през годините, включително рекордни 6 поредни трофея при Флик, така че няма съмнение, че Нагелсман наследи група от победители. Важното е, че те не показват признаци на изчерпване и ще опитат да постигнат същото и при новия наставник.

"Просто много обичаме да играем футбол", обясни Леон Горецка. "Искаме да се развиваме от мач на мач и да попиваме все повече философията на новия треньор".

Някога, не много отдавна, Нагелсман е бил централен защитник, идолизирал е Джон Тери и треньор му е бил Томас Тухел. Но тежка контузия в коляното и менискуса го е принудила да се откаже от кариерата си още на 20 г. Днес той е по-млад от капитана на своя тим Мануел Нойер и нямаше проблем да се появи на тренировка в Мюнхен със скейтборд.

Като част от модерната школа германски треньори, Нагелсман е емоционален и иновативен, печели футболистите с вниманието си към детайла и с разнообразните и предизвикателни тренировки.

"Ако всеки ден правиш една и съща тренировка, няма да си нащрек. Важно е играчите никога да не знаят какво им предстои", обяснява той.

Тактическите му промени може и да са малко, но са добре обмислени. Например Сане започна сезона по десния фланг, където игра през повечето време, откакто се завърна в Германия от Манчестър Сити миналата година.

В края на август обаче Нагелсман премести Сане отляво и му даде свободата да навлиза към центъра. В следващите 4 шампионатни мача крилото се отчете с 2 гола и 3 асистенции. Сане стана герой на мача срещу Динамо Киев в Шампионската лига и затвърди впечатленията, че се завръща към най-добрия си футбол. На Юлиан Нагелсман не му е за пръв път да възроди играч по този начин.

Друг от сегашните му възпитаници в Байерн, Серж Гнабри, има обща история с него още от Хофенхайм. През сезон 2017/18 Гнабри беше даден под наем, за да преоткрие формата си и успя да го направи именно благодарение на Нагелсман.

Единствената загуба дотук през кампанията на баварците дойде в седмия кръг от Айнтрахт, но тогава треньорът беше похвален от наскоро оттеглилия се президент на клуба Карл-Хайнц Румениге. Кале обяви, че е доволен от "много качествения футбол" на Байерн и добави: "Вижда се почеркът на Нагелсман".

Още по-добър знак беше реакцията на отбора след загубата - последваха разгромите над Леверкузен и Хофенхайм. Новите попълнения Дайо Упамекано и Марсел Забитцер последваха Нагелсман от РБ Лайпциг в Мюнхен и вече се интегрират, но по-важното е, че утвърдените звезди се представят на изключително високо ниво.

Нойер още е способен на големи изяви на вратата, Джошуа Кимих доминира в средата на терена, а нападател №1 Роберт Левандовски вкарва дежурните си голове в почти всеки мач и оглавява голмайсторската листа.

"Начинът, по който Байерн играе при Нагелсман е брилянтен, ненаситен, атрактивен и успешен", определи Матеус, 7-кратен шампион на Германия. Няма как, докато играта и резултатите са такива, легендите също ще са на страната на наставника.

Дяволски трудно е да наследиш фигура като Ханзи Флик, който за толкова малко време постигна толкова много с Байерн. Когато Нагелсман навъртя 100 дни начело на германския хегемон, самият Флик го похвали за "невероятната работа", която върши в Мюнхен.  Не че някой е очаквал нещо много по-различно. Юлиан Нагелсман се развиваше с такова шеметно темпо в професията, че изглеждаше въпрос на време да стигне до Байерн. 

Може би назначението му дойде по-рано, отколкото мнозина прогнозираха, но дотук Нагелсман не оставя съмнения, че е бил готов да поеме предизвикателството. И шансовете му да се задържи дълго време начело на гранда се увеличават с всяка следваща безапелационна победа.


Материал на webcafe.bg