Байерн Мюнхен победи Фрайбург с 2:1 в мач от 11-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Алианц Арена".

Хегемонът и лидер в таблицата очевидно не беше допуснал и капка подценяване срещу третия в таблицата Фрайбург, който преди кръга беше сред малкото отбори в Европа този сезон без шампионатно поражение. 

Байерн изигра силно първо полувреме, не се отпусна нито за момент и в 30-ата минута откри резултата чрез Леон Горецка. Доста работа имаше вратарят на гостите Марк Флекен, направил важни спасявания.

Фрайбург натисна при подновяването на играта, но стреляше неточно. Баварците отново вдигнаха оборотите и бяха близо до удвояването, но Горецка намери гредата. Вторият гол все пак падна в 75-ата минута, когато Роберт Левандовски заби 13-ия си гол за сезона.

Байерн потрепери, макар и чак в 93-ата минута, когато Яник Хаберер отсрами гостите. За повече обаче нямаше време. Така лидерът от Мюнхен събра 28 точки на върха, а момчетата на Кристиан Щрайх остават трети с 22 точки.


Гостите започнаха много смело и още в първата минута създадоха опасно положение. Винченцо Грифо се впусна по лявото крило и центрира към вратата на шампионите, където Люка Ернандес изчисти малко некоординирано. От корнера не се получи нищо сериозно.

Баварците отвърнаха с акция, при която Леон Горецка намери включилия се отпред Никлас Зюле, но неговият удар не представляваше заплаха за вратаря Марк Флекен. Последва страхотна комбинация на домакините, при която Джошуа Кимих игра на двойно с Томас Мюлер и завърши атрактивно със странична ножица, но Флекен отново беше на мястото си.

В 30-ата минута Байерн заслужено откри резултата. Горецка пусна за Мюлер, който се опита да намери Роберт Левандовски. Вместо това пасът беше блокиран, кълбото отново се озова в Мюлер и този път той върна жеста на Горецка. Леон остана сам срещу вратаря и не сбърка отблизо.

Малко след това Байерн можеше да удвои, но шутът на Левандовски се оказа право в обсега на Флекен. До почивката играта се водеше почти изцяло в пеналта на Фрайбург и пред него, а статистиката от първата част беше категорична: 7:1 точни удара за хегемона, 4:1 блокирани изстрела и 61% владеене на топката в негова полза. Гостите имаха три неточни стрелби, срещу една за акуратните възпитаници на Юлиан Нагелсман.

Малко след почивката Егещайн би покрай лявата греда от дистанция при контраатака на Фрайбург, чийто последен удар беше отправен в 24-ата минута. Последва снаряд на Кюблер, също оказал се неточен. Байерн отвърна с тупалка на Горецка, но топката профуча над целта.

Последва силен период за домакините. Първо Сане изригна със страхотен снаряд, но буквално уцели Флекен. После пък Горецка беше оставен от Сане да завърши в пеналта, но кълбото се отби в дясната греда. 

Двайсетина минути преди края Горецка би отново, но покрай сглобката, а влезлият като резерва Серж Гнабри шутиро точно в ръцете на Флекен. В 75-ата минута Байерн най-после удвои, а пасивният днес Роберт Левандовски се оказа на точното място и добута топката отблизо в десния ъгъл след подаване на Сане.

В 85-ата минута Фрайбург можеше да се върне в мача след центриране на Грифо в наказателното поле. Демирович засече опасно с глава, но Мануел Нойер спаси с една ръка. Малко след това Хьолер затрудни Нойер, но капитанът на Байерн улови.

В добавеното време много красиво попадение на Корентен Толисо беше отменено заради тънка засада на Чупо-Мотинг.

Фрайбург все пак върна интригата, макар и много късно - в 93-ата минута. Яник Хаберер се промъкна в пеналта с хубав финт и препарира Нойер отдясно.

 

Байерн Мюнхен - Фрайбург 2:1

1:0 Леон Горецка - 30'
2:0 Роберт Левандовски - 75'
2:1 Яник Хаберер - 93'