Само допреди няколко дни Байерн Мюнхен беше синоним на Рая. Но нещата много бързо се обърнаха на 180 градуса.

Първо заради контакт със заразен от коронавирус беше карантиниран Джошуа Кимих. И без "сърцето и душата" си лидерът в Бундеслигата Байерн сензационно загуби с 1:2 от слабака Аугсбург, който беше в зоната на изпадащите преди мача. Това беше първа победа на "малките баварци" над батковците от 2015 година насам.

Оказа се, че Кимих е получил неприятна новина от шефовете - той няма да получи заплата за дните под карантина. И причината е повече от любопитна - заради факта, че не иска да си постави ваксина срещу вируса. Действие, което е абсолютно доброволно. 

Новото правило важи и за останалите неваксинирани играчи и служители на клуба. И  според няколко германски медии това драстично е покачило напрежението на стадион "Алианц Арена". Кимих е бесен не само заради орязаните пари, но и заради това, че практически е принуден да вземе "здравно решение" против волята си. 

Той обясни наскоро, че нежеланието му да се ваксинира е изцяло лично решение. Но сега е притиснат от финансово най-здравия клуб на планетата за последния четвърт век да промени възгледите си.

Вчера Байерн потвърди, че още четирима играчи са под карантина - Серж Гнабри, Джамал Мусиала, Ерик-Максим Чупо Мотинг и Микаел Кюзанс. Те са имали контакт със заразен от коронавирус. И треньорът Юлиан Нагелсман вече си има персонални проблеми.

Дългогодишният изпълнителен директор на Байерн Карл-Хайнц Румениге призна, че казусът с неваксинираните играчи вече създава напрежение в Рая: "Това е дебат, който изнервя целия клуб".

В случая с Кимих заплатата ще бъде блокирана за цели две седмици, което едва ли ще се хареса на младия татко. Дори се появиха слухове, че той може да поиска трансфер, ако отново изпадне в подобно положение.

Според "Билд" е твърде вероятно Байерн да изолира неваксинираните играчи и оттук нататък те да тренират отделно от останалите. 

Във вторник отборът играе мач без значение в Шампионската лига с Динамо Киев, но в четвъртък е годишното събрание. На което се очаква да има напрежение между шефове и ултраси. 

Предполага се, че феновете ще поискат обяснение защо неваксинираните футболисти са принуждавани от клуба да се ваксинират. Другият казус е за спонсорския договор с Катар. Част от запалянковците искат скъсване на всякакви връзки с арабската държава. 

Така спокойствието в Мюнхен беше нарушено буквално от нищото. И напрежението извън терена очевидно се отразява и на представянето на отбора, който доскоро мачкаше всичко по пътя си в Германия и Европа. А към днешна дата е повален от съперник, който допреди мача в петък имаше само две победи за целия сезон.