Байерн Мюнхен разби Барселона по навик с 3:0 в последен мач от група "Е" на Шампионската лига. Така за първи път от 20 години насам испанците отпадат в груповата фаза на турнира.

Момчетата на Шави започнаха много смело на празния стадион "Алианц Арена" и дори имаха лек превес, но в 34-ата минута бяха наказани от своя най-голям кошмар в евротурнирите - Томас Мюлер. Германецът вкара с глава и заби осмия си гол в седем мача срещу Барса.

Точно преди почивката надеждата на Барса за чудо се изпари, защото Лерой Сане препарира изложилия се Марк-Андре тер Стеген със снаряд извън наказателното поле. В 62-ата минута Джамал Мусиала ликвидира интригата.

Байерн Мюнхен завърши с пълен актив от 18 точки на върха в групата, докато Барса приключи на трета позиция със 7 точки и от пролетта ще играе в Лига Европа. Бенфика (второ място с 8 точки) се класира за елиминациите след победа с 2:0 над Динамо Киев тази вечер.


Още в самото начало вратарят на гостите Марк-Андре тер Стеген направи нетипична за себе си грешка при игра с крака и подаде на Роберт Левандовски. Полякът напредна към наказателното поле и капитанът на Барса Серхио Бускетс беше принуден да го съсече, получавайки и официално предупреждение. При изпълнението на прекия свободен удар обаче Лерой Сане намери стената.

Малко след това Жорди Алба отправи изстрел извън пеналта на домакините, но техният капитан Мануел Нойер беше заел добра позиция и улови спокойно. Като цяло каталунците действаха смело, с изнесена напред линия и дори владееха топката по-често от германския хегемон.

В 18-ата минута защитата на "блаугранас" увисна. Джамал Мусиала и Томас Мюлер се оказаха на изгодна позиция, но младокът не подаде по най-добрия начин и световният шампион за 2014 година остана зад топката след леката намеса на бранител в последния момент. На отсрещната врата Осман Дембеле и Мемфис Депай комбинираха при контраатака, но французинът завърши много неточно.

Невероятна възможност за Байерн отново беше изпортена от Мюлер. Той се изстреля по лявото крило и позагуби преднината си, затова опита остро центриране към Левандовски вдясно, но голмайстор №2 в цялата история на баварците не успя да засече заради намесата на тер Стеген.

Мусиала стреля с глава в ръцете на тер Стеген, но в 34-ата минута Томас Мюлер отново наказа един от любимите си съперници. Левандовски финтира Жерард Пике и центрира с левия крак, а Мюлер нанесе много интересна парабола по топката с глава.  Интересното е, че при победата на Байерн с 3:0 на "Ноу Камп" през есента Мюлер също откри резултата в 34-ата минута.

Дембеле шутира в аут при рядка акция на гостите и в 43-ата минута Барса получи нов ритник. Лерой Сане беше оставен да напредне и отправи истински снаряд с левачката, но вината за гола ще тежи почти изцяло на тер Стеген. Стражът не реагира добре и топката мина между ръцете му като в аматьорски мач.

Малко след подновяването на играта Сане можеше да реализира второто си попадение, но направи рядко виждан пропуск отблизо, при който почти всеки играч на домакините се хвана за главата.

В 62-ата минута Барса получи ново кроше. Алфонсо Дейвис спринтира по лявото крило и центрира от самата аутлиния към малкия пеналт, където младият Джамал Мусиала реализира от движение.

Нова липса на концентрация на Сане опропасти бърза атака на мюнхенци отляво,  четвърт час преди края на редовното време Байерн реши да се смили над Барса и треньорът Юлиан Нагелсман извади от игра Роберт Левандовски.

В заключителната част на срещата темпото рязко спадна и видимо на двата отбора не им се играеше повече. Мусиала пробва изстрел от трудна позиция, но беше блокиран. В 87-ата минута Сане беше изведен на стрелкова позиция, но прати топката високо към трибуните.


Байерн Мюнхен - Барселона 3:0

1:0 Томас Мюлер - 34'
2:0 Лерой Сане - 43'
3:0 Джамал Мусиала - 62'