Едва ли има изненадани, че Байерн Мюнхен ще зимува отново на върха в Бундеслигата, след като грабваше неизменно сребърната салатиера в предходните 9 сезона.

Историята показва, че е имало само три случая, в които "зимната титла" на баварците не е била материализирана в истинска такава напролет.

За 25-и път Байерн е на върха за есенния полусезон, като началото е дадено през сезон 1968/69, в края на който Франц Бекенбауер, Сеп Майер, Герд Мюлер, Ули Хьонес и компания стават шампиони за първи път.

През сезон 1970/71 обаче Байерн изпива горчивата чаша за първи път, макар да зимува на върха. Шампион става Борусия Мьонхенгладбах с легендарния си голмайстор Юп Хайнкес (единственият, водил Байерн 4 пъти като треньор), Гюнтер Нетцер и Берти Фогтс. Преди последния кръг тогава двата тима са с равен брой точки, но баварците имат по-добра голова разлика. Байерн обаче губи с 0:2 в Дуисбург, а "жребчетата" бият с 4:1 във Франкфурт, защитавайки титлата си.

През сезон 1992/93 Байерн доминира и цели 32 кръга е лидер под ръководството на Ерих Рибек. В предпоследния кръг Вердер Бремен бие с 5:0 Хамбургер и излиза на върха. В последния кръг "бременските музиканти" мачкат и Щутгарт с 3:0, а Байерн се срива и прави 3:3 с Шалке.

През сезон 2011/12 Борусия Дортмунд на Юрген Клоп защитава титлата си, макар да е едва 11-и в таблицата след шестия кръг. Вестфалци зимуват втори, точно зад Байерн, който губи водачеството си под ръководството на Юп Хайнкес след 20-ия кръг и до края не може да настигне "жълто-черните".

В същото време Байерн е успявал цели девет пъти да спечели титлата, макар да не е зимувал на върха. Има три отбора, ставали "зимни първенци", които никога не са печелили титлата - Айнтрахт Франкфурт, Шалке и Байер Леверкузен. Интересното е, че на тях им се случва по два пъти.

Куриозното за 2021 година е, че Байерн два пъти става шампион за есенния полусезон. Причината е, че през изминалата кампания 16-ият кръг беше избутан по програма чак за 17 януари заради късния старт на сезона.