Байерн Мюнхен разби Херта с 4:1 като гост в мач от 20-ия кръг на германската Бундеслига, игран на стадион "Олимпиащадион".

Хегемонът изигра изключително силно първо полувреме, в което тотално надигра "старата дама". VAR отмени хубав гол на Корентен Толисо рано-рано, но французинът все пак откри резултата официално в средата на първата част.

Томас Мюлер удвои точно преди почивката по куриозен начин - с долната част на бутонката си, а статистиката за първите 45 минути беше красноречива - 16:2 удара за баварците (от които десет точни), 64% владеене на топката в тяхна полза, 22:3 центрирания и 7:1 корнера. Мануел Нойер трябваше да направи само едно спасяване, а колегата му Шволов - цели седем.

След почивката вратарят на берлинчани Шволов правеше чудеса до 75-ата минута, в която допусна голям гаф и Лерой Сане го наказа. Серж Гнабри също записа името си сред реализаторите, а веднага след това Екеленкамп отсрами столичани.

Така Байерн събра 49 точки и възстанови разликата от шест пункта пред преследвача си Борусия Дортмунд. Херта е 13-и с 22 точки.


Още във втората минута най-добрият подавач в Европа за миналата година и №2 на континента от 2008 година насам Томас Мюлер отново попадна в прегръдките на съотборниците си. Той центрира прекрасно към точката на дузпата и там Корентен Толисо заби феноменален гол от воле. Системата за видеоповторение VAR обаче отмени попадението заради тънка засада на французина, останал с лявото си коляно зад последния в отбраната на домакините.

Самият Мюлер можеше да се разпише не след дълго, оставайки очи в очи с вратаря на противника Александер Шволов, но последният успя да скъси ъгъла и парира. От последвалия корнер не се получи нищо особено, тъй като отбраната на Херта се справи с дружни усилия.

Кингсли Коман на два пъти и Лерой Сане стреляха в обсега на вратаря, а скучаещият капитан на шампионите Мануел Нойер се събуди след точната стрелба на Ишак Белфодил.

Нещата си дойдоха по местата в 25-ата минута, като този път нямаше система, която да отнеме гола на намиращия се във форма Толисо. Той получи центриране отляво от Кингсли Коман и този път засече безпощадно с глава, като преди това "черната работа" свърши Роберт Левандовски.

Левандовски пробва рефлекса на вратаря на домакините на два пъти след това, като във втория случай Роберт би по невероятен начин от движение, но Шволов извади насочената към долния ляв ъгъл топка. Точно в края на първата част обаче Байерн удвои аванса си, а Томас Мюлер вкара шестия си гол за сезона по куриозен начин - с долната част на бутонката след центриране на Джошуа Кимих.

В началото на второто полувреме Лерой Сане загря ръкавиците на вратаря и после би в аут, а Серж Гнабри беше блокиран. При втората си добра възможност в мача Херта беше близо до връщане на интригата, но Владимир Дарида направи непростим пропуск. Той все пак се реваншира частично малко след това, когато спаси сигурен гол за Байерн, отнемайки топката на оставащия сам срещу вратаря Коман в последния момент.

Серж Гнабри си спря майсторски на гърди и стреля прецизно точно в долния десен ъгъл, но правещият силен мач Шволов успя да спаси с върха на пръстите си. При изпълнението на корнера Левандовски се извиси над всички, но отново вратарят на Херта реагира класно.

В средата на второто полувреме Мюлер демонстрира завидни умения в укротяването на бърза топка при прострелно центриране в пеналта. Той овладя, завъртя се и шутира точно, но отново Шволов не позволи разликата в резултата да набъбне. Последва центриране отдясно и удар с глава на Мюлер - разбира се, в ръцете на стража на берлинчани.

Четвърт час преди края на редовното време интригата беше ликвидирана и по ирония на съдбата вината беше на направилия силен мач Шволов. Вратарят на Херта загуби топката в пеналта, а Лерой Сане се възползва.

Гехтер спаси хубавия опит за прехвърляне на Гнабри, изчиствайки топката малко пред голлинията, но в 79-ата минута Серж записа името си сред реализаторите при втората асистенция на Кимих за вечерта.

Юрген Екеленкамп отсрами Херта десетина минути преди края на редовното време, когато се възползва от грешка в отбраната на Байерн и вкара буквално секунди след влизането си на терена като резерва. В 89-ата минута Сане вкара красив гол от дистанция, но VAR го отмени заради игра с ръка на Лерой.


Херта - Байерн Мюнхен 1:4

0:1 Корентен Толисо - 25'
0:2 Томас Мюлер - 45'
0:3 Лерой Сане - 75'
0:4 Серж Гнабри - 79'
1:4 Юрген Екеленкамп - 80'